nlc.hu
Utazás

Kör alakban nőnek a fák ebben a japán erdőben

Kör alakban nőnek a fák ebben az erdőben egy 50 éves kísérlet miatt

Egy 1973-ban elindított kísérlet miatt látványos, koncentrikus kör alakban nőnek a fák Japánban.
Cédruserdő

A japán Miyazaki prefektúrában van egy cédruserdő, ahol úgy nőnek a fák, hogy a levegőből látványos koncentrikus körök rajzolódnak ki. A szokatlan forma nem a fák természetes növekedése miatt alakult ki, hanem egy 50 évig tartó kísérlet eredménye.

Nem kell összeesküvés-elméletekre vagy titkos kísérletre gondolni, a teszt teljesen nyilvánosan indult 1973-ban az erdészetért felelős japán minisztérium vezetésével.

A szakemberek arra voltak kíváncsiak, hogy milyen hatással van az erdő sűrűsége a fák növekedésére. Ezért tíz koncentrikus körbe ültettek cédrusokat, befelé haladva egyre sűrűbben.

A képeken jól látszik, hogy a fák közötti távolságnak fontos szerepe van a növekedésben. Azok a cédrusok, amelyek a kör belsejében, sűrűbben lettek elültetve, jóval alacsonyabbak, mint azok, amelyeknek több helyük volt.

A csaknem 50 évig tartó kísérlet ezzel lezárult, és a tervek szerint két év múlva kitermelik a fákat. Ám miután a közösségi oldalakon sok embernek megtetszett a különös kör alakú erdő, az illetékesek megvizsgálják, nem lehet-e néhány évvel elhalasztani a fák kivágását.

(Oddity Central)

(Kiemelt kép: illusztráció, fotó: Pixabay/May_hokkaido)

Különleges fák az nlc-n:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top