nlc.hu
Utazás

Poszt-covid szindróma kezelése nyaralás alatt

Poszt-covid tünetek kezelése a nyaralás alatt? Ha jól választasz helyszínt, wellness lesz a javából!

Ha betegek voltunk, fontos, hogy foglalkozzunk a poszt-covid tünetek kezelésével, nem szükséges azonban, hogy mindez a nyaralás rovására menjen. Sőt!

Légszomj, erős fáradékonyság, szédülékenység, alvási problémák, izületi és izomfájdalmak, nem múló ízlés- és szaglászavar – csak néhány azon tünetek közül, melyek azután is fennmaradhatnak vagy jelentkezhetnek, hogy kigyógyultunk a koronavírus-fertőzésből. A poszt-covid szindróma a tünetek megjelenésétől számított negyedik hetet követően jelentkező és elhúzódó maradványtünetek és egészségkárosodás összefoglaló neve, ami jelenleg is tízezreket érinthet itthon. Kezelését nem érdemes félvállról venni, az előttünk álló nyári időszakot kiemelten is javasolt a regenerációra fordítani. 

Könnyű ezt mondani, azonban ki ne szeretné a szabadság napjait inkább egy üdülőhelyen tölteni, távol az orvosi rendelőktől?

Mi lenne, ha megkapnánk mindent egy helyen? A poszt-covid tünetek kezelését, wellnesst, pihenést, csodás tájat? A hévízi Hotel Európa Fit**** ezt ígéri, én pedig utánajártam, mit tartalmaz a Pandémia utáni rehabilitációs csomagjuk. 

Vizsgálatok wellness üzemmódban

Dr. Moll Veronika reumatológus-fizioterápiás szakorvos, a hévízi Hotel Európa Fit**** Vitalium Health & Beauty – gyógy-, egészség- és szépségközpontjának orvosigazgatója részletes felvilágosítást adott róla, hogyan zajlanak náluk a vizsgálatok. Mint megtudtam, már ezek is egyénre szabottak, ugyanis minél súlyosabban lefolyású volt a betegség, annál többféle vizsgálatot érdemes elvégezni.

„Szükség lehet vérképre, ami a máj- és vesefunkciókat ellenőrzi, valamint a szívizom működésére, illetve a gyulladásos faktorok ellenőrzésére vonatkozó vizsgálatokra is. Ha a tüdő volt érintett, javasolt a tüdőröntgen, hogy lássuk, mennyire terhelhető az illető, ideggyógyászati maradványtünetek esetén pedig szintén meg vannak a célzott vizsgálattípusok, amiket érdemes elvégeztetni.” Ha már túl vagyunk ezeken (vagy legalábbis egy részükön), az orvosi papírokat mindenképp vigyük magunkkal, így pontosan látja a szakorvos az előzményeket, és azt is, esetlegesen milyen további vizsgálatra lehet szükség.

dr. Moll Veronika reumatológus-fizioterápiás szakorvos

dr. Moll Veronika reumatológus-fizioterápiás szakorvos (Fotó: Hotel Európa Fit****)

Három napot töltöttem a szállodában, amely idő alatt lehetőségem volt néhány személyre szabott kezelést is kipróbálni, köztük iszappakolást, magnéziumos fürdőt és gyógymasszázst is. Úgy tapasztaltam, a vizsgálatok a magánkórházak színvonalán zajlanak, négycsillagos hotelhez méltó környezetben, ahol egy percig sem kerít hatalmába az orvosi várókban ránk törő feszengő érzés. A Vitalium Health & Beauty gyógy-, egészség- és szépségközpont a hotel épületén belül található, itt zajlik a kivizsgálás és a kezelések is.

A hotel gyógyászati központja a mozgásszervi maradandó tünetekre specializálódott, sajnos, ezekből is akad jó pár, ami poszt-covid tünetként az életminőség romlását okozhatja. „A covid után felléphetnek izületi gyulladásos tünetek is, illetve a régebbi problémák fellángolása is jelentkezhet. Ha sokáig fekvőbeteg volt az illető, illetve ha sokáig kellett mellőznie az aktív testmozgást, a fizikai legyengüléssel is számolni kell. Állapotromlást eredményezhet, ha a mozgásszegény életmód plusz kilókat hozott, nem beszélve a pszichés érintettségről, mely az elmúlt időszakban sajnos akkor is kialakulhatott, ha el sem kaptuk a betegséget” – mondta el a doktornő. A korábbi mozgásszervi problémákat az is súlyosbíthatta, hogy az elmúlt időszakban nagyon sok kezelés nem volt elérhető, így állapotromlás, beszűkülés, egyéb panaszok jelentkezhettek.

Gyógyító hungarikum

Ha ismerősen cseng a hévízi tradicionális kúra elnevezés, nem véletlen, a hévízi tó gyógyvizéhez kapcsolódó, mozgásszervi problémák kezelésére irányuló kúra 2015 óta hungarikum, amit szigorú feltételek teljesítése esetén végezhetnek a helyi szállodák és gyógyászati központok. A Pandémia utáni rehabilitációs csomag esetén ennek elemeiből állítják össze a kezeléssorozatot, úgy látják, a poszt-covidosok számára nagy hatékonysággal alkalmazhatók a kúra elemei.

„A hévízi gyógyvíz, a súlyfürdő, az iszappakolás és a fizikoterápiás kezelések a gyógytornával, masszázzsal, elektromos kezelésekkel kiegészítve az egyéni szükségletek szerint kombinálhatók. Tudunk inhalálni, helyi fájdalomcsillapítással mozgásszervi panaszokat oldani, szénsavas fürdővel a keringési problémákat kezelni” – mondta el a doktornő.

A tradicionális hévízi kúra három hetes, ennyi időt azonban csak keveseknek van lehetősége eltölteni, a doktornő szerint azonban már egy egyhetes pihenés ideje is alkalmas rá, hogy hathatós segítséget nyújtsanak. Ebbe az időtartamba már belefér, hogy a kezelések mellett szükség esetén fizikális felmérésre, életmódtanácsadásra is legyen lehetőség, és a pihenésre, kikapcsolódásra is jusson idő.

Megnézem
Összes kép (4)

Ha szeretnénk előre megtervezni nyaralásunkat, lehetőség van rá, hogy szobafoglaláskor fixáljuk, mennyi kezelésen vennénk részt, amik pontos típusát az állapotfelmérést követően egyeztethetjük az orvossal. Ha rugalmasabban szeretnénk kezelni a helyzetet, helyben is dönthetünk a kezelések számáról a javaslatok alapján. „Nyitófelmérést mindenképp végzünk, és annak, aki hosszabb ideig itt tartózkodik, egy záró felmérést is javasolni szoktunk – mondta el a doktornő – Ennek segítségével javaslatot tudunk tenni arra is, hogy hazautazást követően milyen mozgásformát válasszon, milyen kontroll vizsgálatokra, kezelésekre lesz érdemes a későbbiekben bejelentkezni.” 

Kíváncsi vagy a kezelésekre?

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top