nlc.hu
Utazás

Hőkamerás felvételek az M7-es autópályáról

Perzselő aszfalt: különleges felvétel készült az M7-es autópályáról

Gondoltad volna, a hőmérséklet szempontjából sem mindegy, hogy mennyi autó halad az úton.

A Magyar Közút nemrég az M7-es autópálya elválasztósávjában zajló kaszálási munkákról készített hőkamerás felvételeket, amelyeken látszik, nyáron mennyire fel tud melegedni az útburkolat

„Jól látszik, hogy mennyivel forróbb az aszfalt, mint az út menti környezet. Érdekes látni, hogy az elválasztósávban lévő növényzetnél 32 fok körüli a hőmérséklet, míg az autópálya lehajtó ágán, ahol kisebb a forgalom és az autók menetszele is kevésbé »hűti« a burkolatot, ott már közel 49 fokot mértünk. És akkor arról nem is beszéltünk még, hogy az aszfaltozási munkáknál jóval 100 fok feletti hőmérséklet a jellemző! Ilyen időjárási körülmények között ez azt is jelenti, hogy egy friss aszfaltozásnál még a szokásosnál is több időt kellett várni, hogy megfelelő hőmérsékletre hűljön vissza a burkolat” – írják közleményükben.

Hozzátették, a hőségre való tekintettel nemcsak az utakon dolgozó szakembereikről gondoskodnak, hanem az úton lévőkre is gondolnak, és ha szükséges és lehetséges, akkor a jelentősebb torlódások idején, ha huzamosabb ideig áll a forgalom, akkor vízosztásra is felkészültek mérnökségeink. Egyúttal arra kérnek mindenkit, hogy a következő napokban is fokozott óvatossággal vezessenek, hiszen a hőség orvosmeteorológiai szempontból is megviseli a járművezetőket, emiatt érezhetően sok a közúti baleset is.

hőmérő

Fotó: Pixabay

Hírek a hőségről:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top