nlc.hu
Utazás

Kétvölgy, mesebeli falucska az Őrségben

Kétvölgy: mesebeli magyar falucska, ahol százan sem laknak, és ellátni innen az Alpokig

Az Őrség megannyi csodát rejt, itt van például ez a falucska, ahonnan az Alpokig is ellátni, és ami tavasszal vadorchideákkal várja a látogatókat.

Annak, aki szívesen utazgat belföldön, az Őrség egy kihagyhatatlan úti cél kell, hogy legyen, főleg ha érdeklik a hagyományok, a történelem, a kézművesség, vagy egyszerűen csak szeret közel lenni a természethez. Az egyik mesebeli falu, amit érdemes felkeresni, nem más, mint Kétvölgy. A település közvetlenül a szlovén határnál, illetve közel az osztrák határhoz található, százan se lakják, és 1978-tól az Őrségi Tájvédelmi Körzet részeként fokozottan védett terület, illetve 2001-től az Őrségi Nemzeti Parkhoz tartozik.

Maga a falu ilyen néven csak az 1951-es évek óta létezik, Vashegyalja és Ritkaháza egyesítéséből jött létre. Ennek a két községnek története pedig jóval messzebbre nyúlik vissza, a 12. századból is találni írásos emlékeket róluk. És honnan ered a Kétvölgy név? Onnan, hogy a két községet egy patakvölgy köti össze. Magának a településnek több látványossága is van, például a ritkaházi temető, illetve a szoknyás harangláb, de a falu egyik legmeghatározóbb építménye az utóbbi években a falu legmagasabb pontján, a 360 méteres Katalin dombon található kilátó, amit 2011-ben adtak át, és amiről végigtekintve a vidéken még az Alpok is feltűnik a háttérben.

Kétvölgy legmagasabb pontján, a Katalin dombon álló kilátó.

A falu legmagasabb pontján, a Katalin dombon álló kilátó (Fotó: MTVA / Nagy Zoltán)

Orchideák ugye nemcsak a trópusokon élnek a természetben, ezen lenyűgöző növények több fajának Magyarország (is) otthona. Miért említettük ezt meg? Kétvölgynél van ugyanis a Réti orchideák tanösvény, hiszen több kosborfaj is előfordul az Őrségben, a korábbi években pedig tavasszal többször is szerveztek ide túrát, hogy az ide látogatók megismerhessék az éppen virágzó védett növényeket. A tanösvény persze amellett, hogy bemutatja a település közvetlen környezetének élővilágát, a kultúrtörténeti értékeiről sem feledkezik meg. Akiket nemcsak a talajlakó kosborok érdekelnek, annak lehet, hogy érdemes egy kis időt szánnia arra is, hogy átruccanjon Szlovéniába, mégpedig Dobronakba, ahol Közép-Európa egyetlen orchideafarmja található.

Kis tó tavirózsákkal a Kétvölgy Vendégháznál 2012-ben.

Kis tó tavirózsákkal egy kétvölgyi vendégháznál 2012-ben (Fotó: MTVA / Nagy Zoltán)

Azoknak, akik zsúfolt városokból jönnek, üdítő lehet, hogy Kétvölgy is egyike a magyarországi szórványtelepüléseknek, ami azt jelenti, hogy az épületek egymástól viszonylag távol találhatók, a házak közelében lévő réteket, szántókat pedig erdők határolják. 

Aki szeretne, itt helyben is megszállhat, de erre a közelben is van lehetősége, például Felsőszölnökön, vagyis Magyarország legnyugatibb településén, vagy Orfaluban, de nincs messze Szentgotthárd városa sem.

Egy - az eredeti helyén - felújított zsúpfedeles, döngölt agyagpadlós, boronafalú, füstös konyhás népi műemlék épület. (Kétvölgy)

Egy – az eredeti helyén – felújított zsúpfedeles, döngölt agyagpadlós, boronafalú, füstös konyhás népi műemlék épület (Fotó: MTVA / Nagy Zoltán)

Mesebeli magyar falvak:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top