nlc.hu
Utazás

Óriási porördögöt fotóztak Abasárnál

Ijesztő porördög söpört végig Abasár mellett

A félelmetes látvány elsőre akár egy kisebb tornádóra emlékeztetheti az embert.

Félelmetes jelenségről közölt fotókat az Időkép. Szombat délután egy magasságában ritkán látott méretű porördög alakult ki Abasár közelében, és a felvételeken látszik, hogy a magassága akár a több száz métert is elérhette.

Porördög Abasárnál (fotó: időkép)

Porördög Abasárnál (Fotó: időkép)

A közelében egy külszíni fejtés található, a területén található homokos, poros talaj szemcséit kavarta fel a szél, és ettől vált láthatóvá. A porördögöket más néven boszorkánytölcséreknek is nevezzük, főképp a tavaszi és nyári időszakban találkozhatunk velük. Napos, csendes időben az erős besugárzás hatására alakulhatnak ki. A tornádókhoz hasonlóan működnek csak lényegesen kisebb az erejük, és általában néhány perc alatt véget érnek. Többnyire veszélytelennek számítanak, de ha nagyon nagyra nőnek, átrendezhetik egy kicsit a környezetükben található tereptárgyakat. Pártai Lucia meteorológus a Blikk kérdésére elárulta, hogy nem más ez, csak örvénylő levegő. Hasonló jelenség víz fölött is keletkezhet, olyankor víztölcsér keletkezik. A hétvégi enyhülés utáni újabb melegedésben újfent van esély rá, hogy porördöggel találkozhassunk a meteorológus szerint.

Porördögök Magyarországon:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top