nlc.hu
Utazás

Szputnyik és Sinopharm: nem jár érte zöld útlevél

Nem kapnak zöld útlevelet azok, akiket Szputnyikkal és Sinopharmmal oltottak be

Az igazolványt az oltottak közül egyelőre csak azok kaphatják meg, akiket az EU által engedélyezett oltással oltottak.
Szputnyik V koronavírus elleni vakcina

A 444! írt egy hosszabb cikket arról, hogy a július 1-től érvényes európai védettségi igazolványt a beoltottak közül egyelőre csak az EU-ban is elfogadott vakcinákkal oltottak kaphatják meg. Ez egyben azt is jelenti, hogy az a legalább 1,9 millió magyar, akit keleti vakcinával oltottak, egyelőre nem igényelheti ezt az EU-n belüli utazást megkönnyítő dokumentumot. Viszont ez azonban nem jelenti azt, hogy Szputnyikkal vagy Sinopharmmal ne lehetne sehova utazni, a kínai védőoltást például legalább a WHO engedélyezte, így azt több országban is elfogadják.
Mindemellett több uniós tagállamba korlátozás nélkül lehet belépni Magyarországról.

Mi az az európai védettségi igazolvány?

Július 1-től minden európai országban elérhetővé válik az európai védettségi igazolvány, az ún. zöld útlevél, amivel a birtokosa igazolhatja, hogy beoltották, negatív a Covid-tesztje, vagy már átesett a betegségen. Ez az a dokumentum, ami elméletileg biztosítja a szabad mozgás lehetőségét, a járványügyi korlátozások alóli mentességet az EU egészében.

Kik kaphatják meg itthon a zöld útlevelet?

Az igazolványt az oltottak közül egyelőre csak azok kaphatják meg, akiket az EU által engedélyezett oltással oltottak, mint a a Pfizer, a Moderna, a Johnson&Johnson és az Astra Zeneca vakcinája. A 444 szerint a csaknem egymillió, a kínai Sinopharm oltásával, illetve kilencszázezer, az orosz Szputnyik V vakcinával oltott honfitársunk lemarad a kártyáról, mert ez a két vakcina egyelőre nem kapta meg az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) engedélyét, és a hírek se biztatók az ügyben.

Fotó: MTI/Balázs Attila

Kapcsolódó

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top