nlc.hu
Utazás

Így kerülheted el a legdurvább dugót az M7-es autópályán

Ezekben az órákban autózz a Balatonra, ha el akarod kerülni a dugót!

Rengeteg időt, pénzt, és idegeskedést spórolhatsz meg, ha a megfelelő időben indulsz.

 

Az első nyári hónapban már csúcsra járt az M7-es autópálya forgalma a Balaton felé, a Vezess.hu stábja ezért megvizsgálta, mikor érdemes elindulni a magyar tengerhez. Az talán kevésbémeglepő, hogy a főváros irányából Balaton felé pénteken a 14-20 óra közötti idősáv a legforgalmasabb, visszafelé pedig ennek megfelelően vasárnap 15-20 óra között lehet számítani a legtöbb közlekedőre. 

A Vezess.hu szerkesztősége ezért egy héten keresztül figyelte az autópálya forgalmát és jegyezték, hogy mennyi ideig tart megtenni a Budapest-Siófok távolságot. Természetesen a Balaton partjának távolabbi részeire még ezután el kell jutni, azonban a kritikus szakasz általában az M7-es szokott lenni. 

Ha jót akarsz, ezekben az órákban indulj a Balaton felé!

Képünk illusztráció (Fotó: Getty Images)

Kontrollként kiszámolták, hogy az autós portál óbudai szerkesztősége és Siófok központja között, forgalom nélkül nagyjából 68-70 perc körül alakul, a közlekedési szabályok betartásával. Ezek után pedig megnézték, hogy a hét egyes napjain, a délutáni órákban hogyan alakul ugyanennek a távolságnak az időigénye. Délután 14 órakor a leghamarabb a keddi napon lehetett lejutni a Balatonhoz, ez 78 percet vett igénybe. A szerdai és csütörtöki napokon ugyanez az út csak egy perccel igényelt többet, míg hétfőn 80 perc alatt lehet teljesíteni a távot. Pénteken már ilyenkor is érezhető a hétvégéző tömeg, 14 órai indulással is több mint 90 percig tart az út megtétele. Hasonlóra számíthat az is, aki szombaton, reggel fél 9-kor indul Siófok felé.

A legrosszabb egyértelműen a pénte 16 óra, amikor 20 perc híján két órába is beletelik a bő 100 kilométeres táv megtétele – ugyanerre számíthatnak a szombati “hétalvók”, akik csak fél 10 körül indulnának. Nem sokkal jobb a helyzet 17 órakor pénteken (93 perc) vagy szombaton délelőt 10 órakor (95 perc). A hét utolsó munkanapján, 18 órakor indulva már valamelyest csökken a forgalom, de még így is 84 percet igényel az utazás. Szombaton délelőtt 11-kor viszont még mindig több mint másfél órát, 94 percet kell az autózásra szánni. 

Aki vasárnap tervez visszajutni a fővárosba, jól teszi, ha már ebéd után elindul, ugyanis, amíg 14 órakor indulva 75 perc alatt letudható a táv, 15 órakor már 80 perc, 16 órakor 84 perc, 17 órától este 10-ig pedig már több mint másfél óra az út. 

A Vezess.hu szerkesztői megjegyzik, az autópályán fontos alkalmazni a jobbra tarts elvét, mert minél többen igazodnak egymáshoz, annál kisebb az esély a forgalmi dugó kialakulására. 

Még több utazás az nlc-n:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top