nlc.hu
Utazás

Különleges palacsinta készült a Nemzetközi Űrállomás fedélzetén

Megkóstolnád az űrállomáson készült palacsintát?

Nehéz az asztronauta dolga, ha egy kis gasztronómiai különlegességre vágyik.

A Nemzetközi Űrállomás parancsnoki tisztjét jelenleg Thomas Pesquet űrhajós tölti be, akinek a személyében először van francia vezetője az ISS-nek – írja a Good Morning America. Az űrhajósoknak sokszor hosszú heteken, sőt, hónapokon át kell nélkülözniük a földi örömöket, köztük a minőségi házi kosztot, hiszen ilyenkor az előre csomagolt, fagyasztva-szárított egységcsomagokon kell élniük. Igaz, hogy az űrkutatási hivatalok mindent megtesznek, hogy minél komfortosabb körülményeket biztosítsanak az űrhajósoknak, de nem meglepő, hogy Pesquet megkívánt egy kis palacsintát, a hagyományos crêpe ugyanis egy ízig-vérig francia recept. 

A kreatív asztronauta ezért a rendelkezésére álló lehetőségek felhasználásával igyekezett megidézni egy kis Szajna-parti bisztró ízvilágát: csokikrémből, eperből és egy tortillából állította elő a francia ihletésű édességet, amelyről eg rövid videót is megosztott Twitter-oldalán, természetesen jellegzetes francia zenei aláfestéssel. 

„A csapattársaim szerencsétlenségére a konyhai ismereteim nem igazán tükrözik a származásomat” – írja a tweetben Pesquet. „Legalább most előre tudtam figyelmeztetni Shane-et és Oleget, akikkel már laktam együtt.”

Palacsinta készült a nemzetközi űrállomáson

Ezt a manővert elég nehéz lett volna súlytalanságban kivitelezni (Fotó: Getty Images)

A francia fogásról készült videó megosztotta a twitterezőket, volt, aki viccesnek és eredetinek találta, míg mások csalódásukat fejezték ki. Bár Pesquet valószínűleg ezután sem tűnik majd fel sztárséfeket felvonultató gasztro-reality műsorokban, mindenképpen elismerésre méltó a kreativitása, amellyel összehozta a világ első űrben felszolgált palacsintáját. 

Még több palacsinta az nlc-n:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top