nlc.hu
Utazás

Transznemű nő elzárása a kolozsvári repülőtéren

Megaláztak és bezártak egy transznemű magyar nőt a reptéren

Repülőtér

„Férfi!” – kiabálták egy nőnek a kolozsvári reptéren az útlevél-ellenőrzéskor, majd minden magyarázat nélkül bezárták egy szobába. Bonyolítja az ügyet, hogy az illető külföldön élő magyarként nem beszélt románul – írja a Főtér. Erre a MozaiQ nevű LMBTQ-jogvédő egyesület hívta fel a figyelmet, amikor arról adtak ki közleményt, hogy a romániai hatóságok durván diszkriminálják a transzneműeket.

A nőt az Avram Iancu nemzetközi repülőtéren nyilvánosan megalázták, majd minden magyarázat nélkül fogva tartották. A sértett önmagát nőként határozza meg, személyi igazolványában viszont férfiként tartják nyilván – pont, mint Magyarországon. A június 15-én történt incidens során az útlevél-ellenőrzéskor azt kiabálták neki, hogy ő férfi, majd bekísérték egy szomszédos helyiségbe, ahol két órán át fogva tartották.

Az egyesület szerint a román állampolgárságú, de évek óta Spanyolországban élő nőt 2017-ben is megalázták azért, mert az útlevelében szereplő név és nem különbözött a nemi identitásától. A diszkriminációt az is súlyosbította, hogy az illető magyar nemzetiségűként nem beszélt románul.

A kiemelt kép illusztráció, forrás: Getty Images

További cikkek a témában

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top