nlc.hu
Utazás

Pannonhalmi illóolajok készítése

Borsmentától a kakukkfűig – Melyik illóolajat mikor, mire használjuk?

Van, aki a fürdővízbe csepegteti, más a lakást illatosítja velük. Az illóolajokat számos módon használhatjuk, ám nem mindegy, hogy melyiket mikor, és mire alkalmazzuk!

Különleges illóolajakra bukkanhatunk Pannonhalmán. A Főapátsághoz tartozó gyógynövénykertben ugyanis – a közismert levendulán kívül – számos fajból készítenek egyedi illóolajokat. Az itt élő bencés szerzetesek már 996 óta foglalkoznak gyógyászattal, ennek megfelelően különféle gyógynövényekből készülnek kenőcsök, teák, illóolajak, melyeket korábban a főapátság, mint ispotályos orvoslást gyakorló hely használt fel a betegek gyógyításában.

Az első írásos emlék a helyi gyógynövény termesztésről az 1600-as évekből származik, és később a szerzetesek számos saját, gyógyászati receptgyűjteményt hoztak létre.

Levendulamező Pannonhalmán

Levendulás Pannonhalmán

A 19. században a rend visszaállítása után  a hangsúly az oktatásra, valamint a lelkipásztorkodásra tevődött. A gyógynövénytermesztés újbóli reneszánsza a rendi birtokokon Bittera Gyulával indult el, a tihanyi apátság területein megtermelt illóolaj növényekkel, és azok lepárlásával.

Idén újabb látványossággal bővült Pannonhalma, megnyitott Magyarország első Illatmúzeuma. Itt többek között megismerhetjük a leggyakrabban használt gyógynövényeket, valamint a különböző feldolgozási technológiákat is. 

Pannonhalma gyógynövények és illóolaj

Pannonhalma (fotó: Profimedia)

Hogyan készülnek?

A Pannonhalmán termesztett gyógynövényeket szárított vagy lepárolt formában dolgozzák fel, annak megfelelően, hogy később milyen terméket szeretnének készíteni belőle, például gyógyászati készítményeket, esetleg illatszereket, krémeket, szappanokat.

Zsályaolaj

A főapátság gyógynövénykertjében termesztett orvosi zsálya virágos hajtásaiból, vízgőz-desztilláció során nyerik ki az illóolajat, mely remek nyákoldó, köptető, fertőtlenítő, gombaölő, gyulladás-, és izzadáscsökkentő, bőr összehúzó hatású.  Párologtatóban, inhalálásra, bedörzsölőként használható. A fürdővízhez csepegtetve is alkalmazhatjuk, ám csak mértékkel.

Borsmentaolaj

Tudtad, hogy a borsmentát használják a leggyakrabban a kozmetikumokban? A gyógynövény a legtöbb esetben üdítő, nyugtató és hűsítő hatással bír. 

A borsmentából készült illóolaj ugyanakkor nemcsak felfrissít, hanem segít az emésztési panaszokon, és az irritábilis bél szindróma (IBS) kezelésében is sokszor feltűnik a javaslatok közt. Ezek mellett enyhítheti a fejfájást, a megfázásos tüneteket és különböző ízületi panaszok esetén is bevethető segítség lehet.

Figyelj a minőségre!

Sokan meglepődhetnek, hogy árban mekkora különbség lehet az illóolajak között. Ez pedig a minőségnek tudható be. A jó minőségű, 100 százalékos illóolajok nem olcsók, egy kisebb üvegcse, akár több ezer forintba is kerülhet. De érdemes ezeket a minőségi termékeket előnyben részesíteni, mert ezek nem hígított “utánzatok”, és nincsenek bennük kőolajszármazékok, szemben számos olcsóbb verzióval. Tudtad például, hogy 100 üvegcse illatos levendulaolajhoz 200 kg friss virágszirmot kell feldolgozni? Ennek pedig ára van, cserébe viszont minőséget kapsz!

Citromfűolaj

Az erőteljes zöld színű citromfüvet sokan fogyasztják teaként, főleg egy stresszesebb nap után. A citromfű ugyanis elsősorban nyugtató hatású, így nagy segítségünkre lehet, ha nehezebben jön álom a szemünkre, de kezdődő depresszió esetén is szokták javasolni a fogyasztását. 

A citromfű ráadásul serkenti a máj működését, segít javítani az emésztést és meggátolni a puffadást. 

A gyógynövényből készült illóolajat is elsősorban nyugtató hatása miatt ajánlják, emellett a hölgyek segítségére is lehet a menstruáció előtti napokban jelentkező fájdalom enyhítésében. De javasolják herpeszvírus okozta szájsebek ecsetelésére is.

Levendulaolaj (francia, valódi és angol, hibrid)

Kétségtelen, hogy a levendula Pannonhalma legjellegzetesebb gyógynövénye. Évente több ezren szedik a levendulamezőkön az illatos növényt, ám csak kevesen tudják róla, hogy már a római korban is használták, méghozzá a frissen kimosott ruhák illatosítására. A neve is erre utal, a levendula szó ugyanis a latin lavare, ’mosni’ kifejezésből ered. 

Levendula illóolaj

Tihany és Pannonhalma, a levnedula szerelmeseinek igazi csodahely (fotó: Profimedia)

A levendulának antibakteriális, görcsoldó, gyulladáscsökkentő, vérnyomáscsökkentő, keringésjavító, immunrendszer erősítő, fájdalomcsillapító, gombaölő hatása van és nem mellesleg segíti a stresszoldást. Pannonhalmán vehetünk francia és angol levendulaolajat is.

Pannonhalma levendulás

Kakukkfűolaj

A kakukkfüvet legtöbben a konyhában használjuk, ami érthető is, hiszen a növény remekül illik a különböző hüvelyesekből készült levesekhez (így például a babhoz, vagy a borsóhoz), valamint a halból, marhából, sertésből, vagy vadhúsból készült főételekhez is.

A kakukkfűből azonban illóolaj is készül, melyet évszázadok óta használnak a népi gyógyászatban. Különösen ajánlott az alkalmazása légúti-, bőr- és húgyúti fertőzések; köhögéssel járó krónikus légzőszervi bántalmak, szájüregi gyulladások, emésztőrendszeri panaszok, valamint a mozgásszervek gyulladással és fájdalommal járó megbetegedések esetén.

Az Illatmúzeumban pedig mostantól lehetőségünk nyílik arra is, hogy jobban megismerjük ezeket a gyógynövényeket, történetétüket és feldolgozási technológiájukat.

Borsmentától a kakukkfűig – Melyik illóolajat mikor, mire használjuk?Széchenyi 2020, készült Magyarország kormánya megbízásából az Európai Unió támogatásával

Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top