Utazás

Új szemszögből mutatjuk be Pécset: nyaralóhelyként

Talán nem gondolnád, de Pécs ideális nyaralóhely lehet az egész családnak. Máris mutatjuk, miért!

Ha nem ismerjük eléggé, Pécsre hajlamosak lehetünk egy mutatós városként tekinteni, ahová érdemes ellátogatni, hiszen szép és hangulatos, de leginkább csak városnézés céljából egy napra vagy egy hétvégére. Ez hiba, mert bár remek hétvégi kiruccanást lehet szervezni a városban, a miénkről itt olvashatsz, Pécs és a környéke sokkal több ennél, például a családi nyaralás helyszíneként is tökéletes lehet.

Hogy miért? A legnagyobb varázsa talán a sokszínűségében rejlik. Mert azonkívül, hogy a városi kulturális programok mellett sok más lehetőség is van, hozzáadódik még az is, hogy minden korosztály megtalálja itt a kedvére való programot. Máris mutatjuk a példákat.

Törökkori világ

Kezdjük azzal, amit a legtöbben tudnak Pécsről. Nagyon sokszínű a kulturális élete. Ott van például a Pécs egyik legismertebb jelképének számító Dzsámi, azaz Gázi Kászim pasa dzsámija. Ez Európa legészakibb épségben megmaradt oszmán dzsámija. A Mekka felé tájolt épület a magyarországi török építészet legmonumentálisabb alkotása. De vannak más török emlékek is Pécsen, például Idrisz baba türbéje, a pécsi gyermekkórház kertjében, vagy Memi pasa fürdője, ami izgalmas betekintést nyújt a korabeli fürdők világába.

Dzsámi - Pécs

A dzsámi a Széchenyi téren (Fotó: pecsnyitva.hu)

A kereszténység felemelkedése

A késő római ókeresztény sírkamrák az UNESCO Világörökség részét képezik. Innen nem messze található a püspöki palota, ahol kincseket és képzőművészeti alkotásokat is megtekinthetünk, az utunkat folytathatjuk a püspöki kincstárba is, és ott van persze Szent Péter- és Szent Pál-székesegyház, ami kívül és belül is lenyűgöző látványt nyújt, ráadásul az egyik toronyba is fel lehet menni, hogy fentről is megszemléljük a várost.

Sokszínű múzeumok

Ha az előbbiek közül valaki még nem talált volna kedvére való programot, csak a Janus Pannonius Múzeum 15-féle kiállítással várja a látogatókat, többek között Csontváry-kiállítással, Vasarely-kiállítással, bányászmúzeummal, Modern Magyar Képtárral és Néprajzi múzeummal, de a sor még hosszan folytatható.

A Zsolnayak birodalma

És persze nem feledkezhetünk meg a Zsolnay-negyedről sem. Állandó kiállítások várnak a család történetéről és a porcelánokról, de van látványmanufaktúra, és kesztyűmanufaktúra is, mert a Pécsi kesztyű ugyebár ma sem akármi.

Fontos kiemelni azokat a nem mindennapi lehetőségeket is, amik a gyerekeket, és a gyermek lelkületű felnőtteket várják a Zsolnay-negyedben. Ilyen például az Interaktív Varázstér, a Planetárium, vagy a VR-univerzum, ahol a különleges szemüvegek segítségével szinte bármilyen valós vagy képzelt helyszínre el lehet jutni.

interaktív varázstár

Interaktív varázstér a Zsolnay-negyedben (Fotó: zsolnaynegyed.hu)

Természetközeli programok

A természet adta szórakozási lehetőség is rengeteg van Pécsen. Legyen szó állatkerti sétáról a hegyen, mecseki kisvasutazásról, túrához a tévétoronyhoz az 525 méter magas Misina csúcsára, vagy a Mecsek oldalában található Niké-szoborhoz, esetleg az Ágnes-vízeséshez. Vannak egyszerű, kisgyerekekkel, idősebbekkel is könnyen bejárható séták és hosszabb, kalandosabb útvonalak is, sőt barlangi túrákra is van lehetőség. Itt aztán lehet válogatni.

Bor és gasztro

Nem feledkezhetünk meg a Király utca és a Széchenyi tér környékén csoportosuló, stílusban és ízvilágban rengetegféle étteremről, kávézóról, cukrászdáról sem. Ahol igazán hangulatos és ízletes étkezési lehetőségek várnak, este pedig italozási, szórakozási lehetőség, a hangulat ilyenkor a külföldi nyaralóhelyek sétálóutcáit idézi.

És persze nincs messze Villány, a mediterrán borok hazája. Érdemes több nyitott pincét is meglátogatni a településen, hogy mindenki megtalálja az ízlésének leginkább megfelelő bort. Nem csak az ital miatt érdemes idejönni, nem véletlenül híres a helyi kakaspörkölt és a szilvás lepény sem.

Villány

A villányi borvidék (Fotó: pecsnyitva.hu)

Várnak a várak

Nincs messze Pécstől Magyarország egyik legismertebb vára, a szigetvári vár, ahol 1566-ban Zrínyi Miklós megállította Szulejmán szultán seregét, egy kiállítás is látható itt az ostromról és az akkor használatos harci eszközökről.

A siklósi vár is a közelben van, aminek legfontosabb elemei még a középkorban épültek, emellett arról is híres, hogy itt forgatták a Tenkes kapitánya című sorozatot.

Siklósi vár

A siklósi vár (Fotó: pecsnyitva.hu)

Víz, víz, víz

Pécs nem fürdőváros, de itt sem kell lemondanunk a vizes felfrissülésről, mert több remek lehetőség is van a környéken, Az egyik a Pécs közelében fekvő Orfű, ahol két fürdőzésre alkalmas tó, sőt még aquapark is van. Lehet válogatni túrázási, fürdőzési és horgászási lehetőségek közül is.

Ha gyógyvízre vágyunk, nincs messze Harkány sem, a gyógyfürdő kénes vize igazán különleges, többek között bőrbetegségekre és nőgyógyászati betegségekre is kiváló.

Harkány

A harkányi fürdő (Fotó: pecsnyitva.hu)

A siklósi és a nagyhertelendi fürdő pedig többek között azért is ideális, mert rossz időjárás esetén is látogatható.

De érdemes lehet kipróbálni a vízitúrázást a Dráván, vagy megkóstolni a vaslapon sült pisztrángot az óbányai tavak melletti fogadók egyikében.

Mindezek alapján te mennyi időre utaznál Pécsre?

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top