nlc.hu
Utazás

Szerpentines hegyi utak Magyarországon

3 meseszép hegyi út Magyarországon, távol mindentől

Az út a fontos, nem a cél.

A mondás szerint nem a cél fontos, hanem a megtett út. Sokszor érzem ezt, amikor az országban káprázatos hegyi utakon kanyargunk végig a kocsival. Van úgy, hogy ellenállhatatlan vágyat érzek rá, hogy leparkoljunk az út szélén, és készítsünk néhány elképesztően szép képet a panorámáról. Ha te is éreztél már így, ez a kis összeállítás neked való!

Parádfürdő

Igazán lenyűgöző panoráma nyílik a Mátra-hegység északi oldalán, Parád felé. A kanyargós hegyi utakon érdemes akár többször is megállni és lőni pár képet a szerpentinen. Ha van időnk, nézzük meg az apró, elzárt és hangulatos Mátra-falvakat is. Parádon rengeteg természeti értéket találni, kanyargó kispatakokat, kikericsekkel teli mezőket a hegyoldalban. Parádfürdőn, ha van időnk, meg is állhatunk a gyógyfürdőnél is. Kicsit feljebb, Parádsasvár a 24-es számú főútból kiágazó 24 117-es úton át megközelíthető, a Mátra északi oldalán található zsáktelepülés. A faluból szemet gyönyörködtető kilátás nyílik a körbeölelő hegycsúcsokra, a Mogyorós-oromra, a Nagy-Lipótra, Galyatetőre, Bagolykőre, a Csór-hegyre, a Vadak-ormára, a Hármas-tetőre és a Vár-hegyekre. Parádsasvár üveggyártásáról és a parádi vízről ismert, amit itt palackoznak, és a legkisebb boltban is megtalálható. Az út mentén szinte mellbevágó élményt nyújt a Kastélyszálló látványa, a 19 században megépült Károlyi-kastély, amelyet Ybl Miklós tervezett, és ma ötcsillagos luxusszállóként üzemel.

3 meseszép hegyi út Magyarországon, távol mindentől

Fotó: nlc.hu

A bükki 2505-ös közút

Miskolc és Eger között kanyarog a 2505-ös közút, amely a Bükk hegységen át vezet, gyönyörű erdők között. Akinek erre vezet az útja, az mindenképpen időzzön el Lillafüreden és környékén, ahol az Anna-barlangot és a Szeleta-barlangot és Magyarország legnagyobb függőleges esésű vízesését, a Lillafüredi-vízesést is megcsodálhatja. Az út manapság áthalad a lillafüredi felső alagúton, ami egy természetes barlangból kialakított alagút. Akinek ideje engedi, még az erdei kisvasútra is felpattanhat, ami mesebeli tájakon vezet végig.

3 hegyi szerpentin

Fotó: Unsplash

Dobogókői út

Ha nem utaznál messze túlságosan a fővárostól, a dobogókői út neked való. Az 1111-es számú összekötő út Budapestet kapcsolja össze Esztergommal, a Pilis és a Visegrádi-hegység magaslatai között kanyarogva, bár ténylegesen nem lépi át a főváros határát. Itt nyáron kellemes hűvös levegőt élvezhetünk, ezért ha strand helyett egy kis hegyi levegőre vágyunk, mindenképpen érdemes ellátogatni ide. A kanyargós út azonban talán október vége felé a legszebb, amikor a rozsdabarna levelek a szélvédőnkre szállnak. Az út mentén éttermek is akadnak, ahová betérhetünk. Akár tovább is haladhatunk az úton Esztergom felé, nem fogjuk megbánni.

3 hegyi szerpentin

Dobogókő, 2020. december 22. Jéggel borított fák között halad egy autó Dobogókőn 2020. december 22-én (Fotó: MTI / Mohai Balázs)

Még több gyönyörű célpont

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top