nlc.hu
Utazás

Macska okozta a rekorder minidenevér vesztét

Életét vesztette az újdonsült világrekorder

Váratlan tragédia történt a miniolimpikonnal.
stopper

Miniolimpikonnak nevezték a tudósok azt a törpedenevért, amely 2018 kilométert repült Nagy-Britanniából Oroszországba. Biológusok azt remélik, hogy útja több adalékkal szolgál ahhoz, miként hat a fajokra a klímaváltozás.

A durvavitorlájú törpedenevérre (Nathusius’ pipistrelle) az északnyugat-oroszországi Pszkov térség egyik falujában találtak rá – közölte a denevérek fajmegőrzésén munkálkodó brit Bat Consevation Trust. A grammnyi, alig egy emberi hüvelykujj nagyságú állatot 2016-ban a londoni Heathrow repülőtér közelében gyűrűzték meg a szakemberek. Sajnos oroszországi érkezése után nem sokkal egy macska megtámadta őt, és az orosz fajmegőrzési szakemberek erőfeszítési ellenére elpusztult.

Ez egy páratlan út, a leghosszabb, amelyről denevér esetében Nagy-Britannia és Európa között tudunk. Micsoda olimpikon!” – mondta Lisa Worledge, a brit szervezet egyik vezetője.

A durvavitorlájú törpedenevér egész Európában megtalálható az Egyesült Királyságtól Kis-Ázsiáig, Portugáliától a Kaszpi-tengerig, északon Szentpétervárig, délen Görögországig fordul elő. Magyarország déli részén szórványosan él.

(MTI)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top