nlc.hu
Utazás

A zsúpfedeles cáki pincesor

Mintha megállt volna az idő a zsúpfedeles cáki pincesoron

A bájos kis épületegyüttes a mai napig is hitelesen őrizte meg az 1800-as évek hangulatát...

Különleges hangulatú műemlékegyüttest őriz a Kőszegtől mindössze 4 kilométerre található, festői kis alpokaljai település, Cák. A község határában nyolc zsúpfedeles pinceház áll. Ha meglátogatod ezt az elvarázsolt helyszínt, valóban úgy érezheted, mintha időutazáson járnál…

A cáki pincesor

A cáki pincesor (Fotó: Wikimedia Commons)

A pincesor zsúpfedeles épületeit az 1800-as évek elején emelték. A településen ekkoriban szőlőtermesztéssel foglalkoztak, a pincék pedig a bor előállítására, illetve tárolására szolgáltak. Az Európában a 19. század végén  pusztító filoxéravész azonban az itteni szőlőkultúrát sem kímélte. A lakosság ekkor gesztenye-, illetve gyümölcstermesztésre állt át, a korábbi borospincékben pedig ezeket a terményeket tárolták. Az épületek körül az egykori gesztenyeültetvények évszázados fái közül is jó néhány áll még.

A cáki pincesor

Kiránduló gyerekek a cáki pincesoron 1980-ban (Fotó: Fortepan/Baráth Endre)

A cáki pincesort 1974-75-ben, illetve az ezredforduló környékén restaurálták. A felújítás során törekedtek arra, hogy az épületek megőrizzék archaikus jellegüket. Az épületegyüttes ma már műemléki védelem alatt áll és Szabadtéri Néprajzi Múzeumként üzemel. Kívülről az év bármely szakában megcsodálható a cáki Gesztenyés utcán, a tavasztól őszig tartó kiállításokon viszont belülről is megtekinthetők a mesebeli kis pincék.

A cáki pincesor

Télen is lenyűgöző látvány (Fotó: MTI / Czika László)

A pincesoron rendszeresen szerveznek további programokat, többek között kézműves foglalkozásokat, íjászbemutatókat vagy épp borkóstolókat. 

Még több belföldi kirándulási tipp

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top