nlc.hu
Utazás

Vulkánkitörés hozott létre új szigetet Japántól délre

Új sziget emelkedett ki a Csendes-óceánból

Egy víz alatti vulkánkitörés volt a kiváltó ok.

Új sziget bukkant elő a csendes-óceáni Ivoto-sziget közelében, Tokiótól nagyjából 1200 kilométerre délre, miután a múlt hét végén elkezdett kitörni egy víz alatti vulkán – közölte hétfőn a japán parti őrség.

Az új sziget nagyjából 1 kilométer átmérőjű és C-betű formájú. Azt követően fedezték fel, hogy az Ivoto-szigetétől mintegy 50 kilométerre délre lévő vulkán elkezdett kitörni múlt pénteken.

A Japán Meteorológiai Hatóság füst és nagy mennyiségű hamu miatt adott ki figyelmeztetést a környező vizekre a vulkánkitörés várható folytatódása miatt.

A parti őrség vasárnap fedezte fel az újonnan képződött szigetet, amikor a levegőből figyelte az erupciót. A hatóság továbbá nagy mennyiségű habkövet – vulkanikus eredetű kőzetet – figyelt meg északnyugati irányba sodródni.

Új sziget jött létre a Csendes-óceánon

A japán parti őrség felvétele a víz alatti vulkán kitöréséről (Fotó: Japan Coast Guard)

A térségben 1904-ben, 1914-ben és 1986-ban fedeztek fel újonnan felbukkant szigeteket, ám később ezek mindegyike elmerült. A parti őrség szerint az 1986-ban felfedezett szigetet nagyjából két hónap után nyelték el a habok.

További friss híreink:

Beautiful underwater view of lone small island above and below the water surface in turquoise waters of tropical ocean.

Beautiful underwater view of lone small island above and below the water surface in turquoise waters of tropical ocean.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top