nlc.hu
Utazás

Megrázó vallomás a buszbaleset váltósofőrjétől

Nyilatkozott az M7-es buszbaleset sofőrjének váltótársa „Azóta nem ettem”

A nyolc halálos áldozatot követelő buszbaleset számos traumát okozott a túlélőkben. A buszbaleset sofőrjének váltótársa most elmondta, hogy élte át a történteket. Lehet, hogy új hivatás után kell néznie.

Krupich János egyáltalán nem hibáztatja sofőrtársát, a balesetben elhunyt Miksó Lászlót, mert szerinte a férfi mindig felelősségteljesen végezte a munkáját és korábban sosem okozott balesetet. Az életben maradt váltótárs jelenleg táppénzen van, és úgy érzi egy darabig biztosan nem tér vissza a vezetéshez. A negyvenéves férfi abban se biztos, hogy valaha még visszaül a volán mögé – nyilatkozta a Borsnak.

A férfi korábban hivatásos tűzoltóként és kamionsofőrként is dolgozott. Szabadidejében még most is önkéntes tűzoltó, emellett pedig a rajkai polgárőrség vezetője. Hozzászokott már a tragédiákhoz, de arra nem volt felkészülve, hogy egyszer majd ennyire közvetlenül kell egy ilyen esetet átélnie.

Úgy érzem, valami ott maradt belőlem a balesetnél. Valamiért túl tudtam élni, miközben elveszítettem az édesanyámat és egy közeli barátomat, a kollégámat. Azóta nem ettem, csak egyszerűen vagyok. Attól félek, hogy egyszer ez a valami, ami élni hagy, megszűnik. Nem tudom, hogy akkor mi lesz.

A mentés pillanatai (fotó: MTI/Vasvári Tamás)

A mentés pillanatai (Fotó: MTI / Vasvári Tamás)

Azt máig sem tudja elképzelni, hogyan történhetett meg a tragédia ezen a hatszáz kilométeres úton. Krupich János visszaemlékezése szerint Balatonlellénél váltotta le őt a társa, mert mindig úgy dolgoztak, hogy ha az egyikük elfáradt, akkor a másik jött és segített. A következő megálló Székesfehérvár lett volna, ahol 3-4 utas is leszállt volna a járműről. A balesetet magát nem látta, mert éppen aludt és csak a nagy csattanásra ébredt. Elmondása szerint a buszon keveredett egymással a vér, a gázolaj és az akkumulátorsav szaga. Nem sokkal később rátalált a járművön az édesanyjára is, és látta, hogy nem lehet rajta segíteni.

Mivel a busz az oldalára fordult, egy határozott hölgy utas kirúgta a hátsó ablakot, én pedig a feltéptem a tetőablakot. Többeket azokon keresztül menekítettünk ki.

A roncsból saját erejéből jött ki, és horzsolásokkal úszta meg a balesetet. Később megállapítottak nála egy részleges izomszakadást. Fájó szívvel emlékszik arra, hogy az édesanyja direkt azért ült előre, hogy a fia közelében lehessen. Ha hátul foglal helyet, talán még ma is életben lenne.

További részletek a tragikus balesetről:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top