nlc.hu
Utazás

Kimenekítés Afganisztánból

Eddig 78 embert menekítettünk ki Afganisztánból

Megszólalt a Magyar Honvédség parancsnoka.

Magyország eddig 78 embert, 10 családot menekített ki a tálibok által megszállt Afganisztánból, és helyezett el biztonságos helyen – mondta Ruszin-Szendi Romulusz, a Magyar Honvédség parancsnoka a szombati Kormányinfón. Elárulta, Kabulhoz közel létrehoztak egy előretolt műveleti bázist, ide szállítják első lépésben a kimenekítetteket. Eddig 23 férfit, 25 nőt és 30 gyereket helyeztek el biztonságos helyen. A honvédség parancsnoka kifejtette, Magyarország felállított egy speciális kimenekítési osztagot, amely 20 órán belül indulásra kész volt.

Ruszin-Szendi Romulusz mindenkit arra kért, ne kezdjen el az interneten kutakodni, hol vannak a magyar katonák, mert azzal veszélyezteti a művelet és a katonák biztonságát is.

Afganisztán

Tálib harcosok járőröznek Kabulban – Fotó: MTI/AP/Rahmat Gul

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a Kormányinfón hangsúlyozta, a kormány pénteki ülésén tárgyalt az Afganisztánban kialakult helyzetről, és fő célként tűzte ki, hogy minden ott tartózkodó magyar állampolgárt haza tudjanak hozni. Elmondása szerint elsősorban a magyarokat mentik ki Afganisztánból, de ha egy odaküldött magyar gépen marad szabad hely, akkor szövetségeseket is elhoznak, akik utána hazatérnek. Emellett a menekítendők között vannak a tolmácsok és azok, akik a magyar missziót évek óta segítették.

(MTI)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top