nlc.hu
Utazás

Hitler nyaralója akkor és most - képek

Így néz ki napjainkban Hitler egyik híres nyaralója, a Sasfészek

A Hitler nyaralójaként ismert Sasfészek, amely egykor a Harmadik Birodalom kiemelt diplomáciai jelentőségű építménye volt, napjainkban is áll, sőt, a Bajor-Alpok egyik közkedvelt turistalátványossága. Mutatjuk, hogy nézett ki akkor és most.

Az igazsághoz hozzátartozik, hogy az épületben Hitler csak néhány alkalommal járt, számára főleg stratégiai szempontból volt fontos a nyaraló. Az ok egyszerű volt: a baráti államok, mint Ausztria, Magyarország és Olaszország közelsége megfelelő menekülési lehetőséget kínált számára. A kőből épült, gyönyörű alpesi panorámával rendelkező ház ma turistalátványosság: ebédelni és megszállni is lehet ott, ahol egykor a Harmadik Birodalom első embere is „megpihent”.

Sasfészek, nyaraló, Hitler

És így fest az épület napjainkban
(Fotó: Getty Images)

A Sasfészeknek nevezett háztól nem messze nyugatra található a Watzmann, Németország harmadik legmagasabb hegysége. Délnyugati irányban a Königssee, míg tiszta időben északi-északkeleti irányban egészen Salzburgig is ellátni, míg délre a Bajor-Alpokban gyönyörködhetünk. A ház maga nem a hegycsúcs tetején áll, hanem kicsit lejjebb. A nyaralóhoz könnyen fel lehet jutni, tetején kilátó és kereszt áll.

Boldog szülinapot!

A nyaraló Martin Bormann birodalmi miniszter ajándéka volt Hitlernek, a vezér 50. születésnapjára, de rajta kívül a fontosabb párttagok, az SS és a Wermacht egységei is használhatták.

Az 1834 méter tengerszint feletti magasságban fekvő területen egy gazdag bajor kereskedő háza állt (Wachmann-ház). A nyaralót valamivel a hegycsúcs teteje alatt kívánták felépíteni, ahonnan látható volt Hitler szülőföldje, Ausztria is. A nyaraló megépítéséhez komoly infrastruktúrát is ki kellett építeni, vagyis biztonságos, szállításra is alkalmas utat, amihez alagutakat kellett fúrni. Mindez 13 hónapot vett igénybe. Albert Speer tervei alapján jött létre, és 3000 munkás dolgozott rajta.

Úgy tudni, hogy a vezér 1938 és 1945 között több mint tíz alkalommal látogatott ide.

Egy korábbi cikkünkből kiderül, hogy a bútorokat a debreceni származású Paul László tervezte, ő egyébként a II. világháborúban zsidó származása miatt elhagyni kényszerült hazáját, és az Amerikai Egyesült Államokba menekült. 

A bukás a nyaralót sem kímélte

A náci birodalom bukása  a nyaraló végét is elhozta: a brit légierő gépei – abból az okból, hogy a legnagyobb háborús bűnösök talán itt húzzák meg magukat a második világháború utolsó napjaiban – lebombázták a területet, és ezzel megsemmisítették az idevezető út utolsó szakaszát is. Ma a Sasfészek étteremként funkcionál. Hitler és a náci vezetők nyomait nem találjuk, kivéve a parkolónál található „Dokumentation Obersalzberg” című kiállítást, amely bemutatja a náci diktatúra működését, és a bunker egyik részét is meg lehet nézni. A Sasfészket később rekonstruálták, de az utat nem építették újra. A házat 1960-ig az amerikai hadsereg használta pihenőhelyként.

Nézd meg a galériánkban, hogy milyen volt a Sasfészek a náci birodalom idején, és napjainkban:

Sasfészek, nyaraló, Hitler
Megnézem
Összes kép (9)

Te is megnézheted!

Bár igen magasan, a hegyek között található, közúton a nyaralótól 3 km-re fekvő Berchtesgaden település nagyon könnyen elérhető északi, keleti és nyugati irányból egyaránt. Fő útvonala a 305-ös alpesi út, amely nyugati irányból, Ramsau felől érkezik, áthalad Berchtesgadenen, és Salzburg felé tart. Északról Bischofswiesenen át jön a 20-as főút, amely szintén fontos útvonala a városnak, és a délnyugatra fekvő Königseehez visz. A 319-es főúton kelet felé haladva hegyi utakon át eljuthatunk Halleinba, amely már Ausztriában található, 10 km-re Salzburgtól délre – írja útmutatóul a Wikipédia

Fotó: Getty Images

Még több látnivaló:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top