nlc.hu
Utazás

A Konstanca kaszinó

Romjaiban is pompás az elhagyatott román kísértetkaszinó

A gyönyörű, de hányattatott sorsú épület a kontinens hét legveszélyeztetettebb műemléke közé is bekerült.

Romjaiban is lenyűgöző épület magasodik a romániai Konstanca városának történelmi Peninsulă kerületében, a Fekete-tenger partján. A Konctanca kaszinó 1880-tól kezdve, több szakaszban épült fel, a végleges, szecessziós stílusú változatot Daniel Renard tervezte és 1910-ben adták át. A román Monte Carlóként is emlegetett kaszinó megszakításokkal 38 évig működött. A első világháború alatt az épületet hadikórházként hasznosították, ám a bombázásokban jelentős károkat szenvedett, de 1917-ben újra megnyitott. 1934–1937 között teljesen felújították. A második világháború idején, 1941-ben német csapatok szállásaként funkcionált, azonban a bombázásokban újra megsérült.

Konstanca kaszinó

Ilyen volt az épület egykor (Fotó: Wikipedia)

1948-ban a kommunista kormány úgy döntött, az elhagyott kaszinó épületét kultúrházzá alakítja. A felújítást politikai foglyok végezték, hétfőtől vasárnapig, napi 12-14 munkaórában. 1956-ban az épületet a nemzeti örökség részévé nyilvánították, 1960-ban pedig átadták a Nemzeti Turisztikai Hivatalnak. Az ingatlan utoljára a nyolcvanas években esett át felújításon, 1990-ben viszont a magas fenntartási költségekre hivatkozva végleg bezárták.  

Konstanca kaszinó
Megnézem
Összes kép (8)

Az egykori kaszinó évtizedekig elhagyatottan állt. Konstanca városvezetése 2006-ban megpróbálta felújítani, később befektetőket kerestek, majd pályázatot is kiírtak a felújításra és a hasznosításra. 10 millió eurót különítettek el az épület rehabilitációjára, de a perek és a politikai csatározások miatt a kaszinó továbbra is érintetlen maradt. 2018-ban a műemlékvédelemmel foglalkozó Europa Nostra szervezet a kontinens hét legveszélyeztetettebb műemléke közé választotta.

A legújabb sajtóhírek azonban arról szólnak, hogy végre valóban megvalósul a kaszinó felújítása. Az épületet az eredeti tervek alapján állítják helyre, a később hozzáadott elemeket eltávolítják. Ha elkészül, kulturális központként üzemel majd. 

Még több kísértetjárta hely

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top