nlc.hu
Utazás

Angliai beutazási szabályok

Jó hírt kaptak az Angliába utazók: két oltással nem kell teszt

Két oltással nem kell koronavírusteszt az angliai beutazás előtt.
Repülőtér Londonban

A jövő hónap elejétől nem kell koronavírustesztet elvégeztetniük az angliai beutazás előtt azoknak, akik mindkét oltási dózist megkapták – jelentette be pénteken Grant Shapps brit közlekedési miniszter.

Az intézkedés október 4-én lép életbe azok számára, akik nem a brit kormány által vörös – vagyis a legmagasabb járványkockázatú – kategóriába sorolt országokból utaznak Angliába.

Shapps a Twitteren közölte azt is, hogy egy későbbi októberi időponttól az angliai érkezés után sem kell PCR-tesztnek alávetniük magukat a nem vörös besorolású országokból érkező, teljesen beoltott utazóknak, hanem elégséges lesz egy sokkal olcsóbb gyorsteszt.

A miniszter bejelentette azt is, hogy október 4-től megszűnik a zöld és a sárga járványkockázati besorolás – az utóbbiba tartozik jelenleg Magyarország is –, és csak a vörös kategória marad meg. A vörös kategórián kívüli országokból így egyszerűbbé válik az angliai beutazás.

A brit közlekedési minisztérium által nem sokkal később, péntek este ismertetett részletes tájékoztatás szerint

az angliai beutazás előtti koronavírus-teszt kötelmének feloldása azokra vonatkozik majd, akik az utazás időpontja előtt legalább két héttel az oltás mindkét adagját megkapták.

A jelenlegi brit szabályozás szerint azok az európai uniós és amerikai állampolgárok, akik mindkét dózist megkapták az Európai Gyógyszerügynökség, illetve az Egyesült Államok szövetségi élelmiszer- és gyógyszerfelügyeleti hatósága (FDA) által jóváhagyott oltóanyagok valamelyikéből, karanténkötelezettség nélkül beutazhatnak Angliába, de indulásuk előtt és érkezésük után egy-egy PCR-tesztet el kell végeztetniük saját költségükön.

(MTI)

(Kiemelt kép: Daniel Leal-Olivas / AFP)

További hírek a koronavírus-járványról:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top