nlc.hu
Utazás

Magyarpolány meseszép magyar falu

Magyarpolány: valódi ékszerdoboz ez a kis falu a Bakony lábánál

Ha egy kis időutazásra vágysz, és megismernéd, hogyan éltek dédanyáink, akkor látogass el Magyarpolányba, ahol hangulatos kis utcák, mesebeli házak és kristálytiszta levegő vár!

A Nemzeti Örökség részét képező Magyarpolány valami olyat nyújt, amit ha egyszer megtapasztalsz, egészen biztos, hogy nem fogsz elfelejteni. A kis sváb faluban járva olyan érzésed lehet, mintha beültél volna egy időgépbe, és visszarepültél volna néhány száz évet. Ha csendes kikapcsolódásra és meseszép tájra vágysz, irány Magyarpolány!

Magyarpolány, az idilli falu

Abban sokan egyet értünk, hogy a hagyományaink megóvása, fenntartása fontos, és ezt a magyarpolányiak nagyon komolyan veszik. A nagyjából 1200 lelkes falu lakói mindent elkövetnek azért, hogy a házaik, a hangulatos kis utcáik, épületeik az eredeti állapotukban fennmaradjanak.

Magyarpolányi utca

Mintha időutazáson vennél részt
(Fotó: Getty Images)

Ennek köszönhetően a gyönyörűen karban tartott kis település 1990-től a Nemzeti Örökség részét képezi, 1993-ban pedig megkapta az Europa Nostra-díjat is. A díjat azok a kaphatják meg, akik különös gondot fordítanak az európai identitás és műemlékek megóvására.

Magyarpolányban az az érzésed lehet, hogy egy skanzenben jársz, pedig a házakat helyiek lakják. A parasztházak, a régi boltíves tornácok és a díszes épületek között sétálva megelevenedik, és szó szerint tapinthatóvá válik a magyar történelem.

Petőfi utca és a Kálvária-domb

A faluban megmaradt a jellegzetes bakonyi településszerkezet, a tradicionális házak közül pedig sok műemlékvédelem alatt áll. A legvarázslatosabb utca egyértelműen a Petőfi utca, ahol egymást érik a helyreállított mesebeli házikók. Itthon egyedül itt láthatsz a 19. század végén épült és a mai napig fennmaradt egybefüggő házsort, ami a bakonyi népi építészet jegyeit őrzi.

Az utcasor így valóban olyan érzetet kelt, mintha az 1800-as években járnánk. Ha pedig jobban meg szeretnéd ismerni a falu történetét, akkor vedd az irányt a tájház felé, ahol betekintést nyerhetsz a magyarpolányiak örökségébe, a helyiek szokásaiba, életébe.

Magyarpolányi ház
Megnézem
Összes kép (5)

A település másik fő büszkesége a Kálvária-domb, a falu legmagasabb pontja, ahová közel 200 lépcsőfok vezet fel. Ha itt jársz, feltétlenül menj fel a tetejére, mert a különleges homlokzattal ellátott Szent László-templomtól páratlan panoráma nyílik az egész falura.

De az sem mellékes, amit közben láthatsz: a stációkat embernagyságú barokk stílusú, festett faszobrok jelenítik meg. A településen minden évben megrendezik a Polányi Passiót, amire külföldről is ellátogatnak.

Kálváriadomb, Magyarpolány
Megnézem
Összes kép (4)

Mivel a település a Bakony délnyugati részén terül el, a környék tökéletes a túrázók számára is. A közeli erdő tavasszal és nyáron is szép, de a legszebb formáját akkor mutatja, amikor ősszel a fák millió színben pompáznak. A varázslatos táj és a kristálytiszta levegő miatt érdemes egy sétát tenned a Magyarpolány melletti erdőben is, ahol a levegő annyira tiszta, hogy az asztmával élőknek kifejezetten ajánlják.

Még több utazás!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top