nlc.hu
Utazás

A csepregi romkastélyok

Szálloda lesz a csepregi kísértetkastélyból

Csepregen két egykor meseszép kastély is romokban áll, azonban úgy tűnik, az egyik már biztosan megmenekül.

A Vas megye északi részén fekvő Csepreg városában több ódon kastély is található, melyek közül az egyiknek végre rendeződni látszik a sorsa.

A Schöller-kastély

A Schöller-kastély helyén már a középkorban is várkastély állt, melyet a Kanizsai család alakíttatott át. Az épületet hivatalosan 1509-ben említik először. A kastély 1532-től a Nádasdy, majd a Draskovich, utánuk pedig a Jankovich család birtokában volt. 1808-1811 között Hild Vencel irányítása alatt klasszicista, majd az évszázad végén eklektikus stílusban építették át.

A Schöller-kastély

A Schöller-kastély (Fotó: Wikipedia)

1884-ban a bécsi Schöller cukorgyár vásárolta meg az épületet. 1927-től az állam tulajdonába került, az egyik épületszárnyát lebontották, falai között pedig ezután a járási szolgabíróság működött. 1968-ban ismét átépítették és általános iskolaként hasznosították egészen 2007-ig. Az intézmény ekkor az időközben elkészült új iskolaépületbe költözött, a kastély innentől kezdve üresen állt. 2012-ben egy osztrák befektető vásárolta meg, ám addigra az egyébként műemléki védelem alatt álló kastély és a hozzá tartozó melléképületek állaga súlyosan leromlott, az egyik közülük össze is dőlt.

A legújabb hírek szerint azonban az épület megmenekül. Tavaly ugyanis egy évtizedek óta hazánkban élő kínai ingatlan-beruházó, Wu Wanliang tulajdonába került. Az üzletember a Vaol.hu-nak úgy nyilatkozott: a régi épületrajzok felhasználásával, eredeti szépségében szeretnék helyreállítani az épületet, melynek korábban lebontott szárnyát is visszaépítenék. A kastélyban tervei szerint szállodát nyitnak majd. “Szeretnénk Csepregnek is egy lehetőséget adni, és magunknak is. Felmértem, hogy nyolc kilométerre van Bükfürdő, hat kilométeren belül két golfpálya van, két tónál lehet horgászni, az erdőkben vadászni lehet, neves borospincék működnek és közel van Ausztria. Ezek mind szerepet játszottak abban, hogy a csepregi főúri kastélyra esett a választás” – magyarázta a tulajdonos.

A Rottermann-kastély

A település szintén nagy múltú épülete a Rottermann-kastély. A kutatások szerint valószínűleg egy régebbi kastély helyére épült a 19. században, eklektikus stílusban. A belső udvaros, négytraktusos kialakítású, kőboltozatos pincerendszerrel rendelkező épület szintén műemlék, mára azonban romokban áll és a sorsa bizonytalan. Az önkormányzat tulajdonában van és évek óta árulják. Az enyészettől az mentheti meg, ha a Schöller-kastélyhoz hasonlóan egy befektető belátható időn belül meglátja benne a fantáziát.

Kastélyok Magyarországon

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top