nlc.hu
Utazás

Albánia csatlakozása az Európai Unióhoz

Albánia az EU kapujában

Az ország mindent teljesített, amit kértek, lehet, hogy Bulgária vétója sem számít majd.
Albánia

Albánia jövője az Európai Unión belül van, és Brüsszelen múlik, hogy megkezdi-e a csatlakozási tárgyalásokat Tiranával – jelentette ki Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke kedden az albán fővárosban, nyugat-balkáni látogatásának második állomásán. „Albánia egyértelműen teljesített mindent, amit kértünk tőle” – hangsúlyozta a tisztségviselő. Továbbá kijelentette, hogy eltökélt szándéka a csatlakozási tárgyalások megindítása az év végéig. Háromnapos nyugat-balkáni látogatásán Ursula von der Leyen Albánián kívül Észak-Macedóniát, Koszovót, Montenegrót, Szerbiát és Bosznia-Hercegovinát is felkeresi. Október 5-én és 6-án uniós csúcstalálkozót tartanak a szlovéniai Brdo pri Kranjuban, amelynek témája a Nyugat-Balkán lesz.

A javarészt kedvező uniós fogadtatás ellenére Albánia és Észak-Macedónia csatlakozási tárgyalásainak megkezdésére nem került sor Bulgária tiltakozása miatt. Szófia történelmi és kulturális nézeteltérések miatt vétózta meg, hogy megindítsák a tárgyalásokat Észak-Macedóniával, emiatt Albánia is hoppon maradt. Az Európai Unió eddig egy lapon kezelte Albánia és Észak-Macedónia csatlakozását, de Szófia akadékoskodása miatt szóba került, hogy a két ország útjai a jövőben szétválhatnak.

Kiemelt kép: Getty Images

További cikkek a témában

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top