nlc.hu
Utazás

Kerékpárosbaleset Szentendrén

Kerékpárosok zuhantak a szentendrei közműgödörbe

Július közepe óta a gödör fedetlenül tátong, a kerékpárosok egy része pedig megpróbál mellette elmenni. Ebből lett a baleset.

A szentendrei kerékpárutat megszakító mély betongödröt a vízmű ásta ki hibaelhárítás miatt. A héten már másodjára sérül meg a Szentendrén már elhíresült kerékpárút 5 méter mély aknájába esve egy szabálysértő állampolgár, áll a Szentendre Blogol nevű közösségi oldal egyik hétfői bejegyzésében – írja a Telex.

Kerékpárosok zuhantak a szentendrei közműgödörbe

Kerékpárosok zuhantak a szentendrei közműgödörbe. Fotó: Unsplash

Bürger Zoltán, a helyi kerékpárosklub elnöke a lapnak elmondta, probléma azzal kezdődött, hogy a Szentendre központját a Szentendre határában fekvő kerékpároshíddal összekötő, mintegy két kilométeres kerékpárútszakasz egy pontja alatt július közepén eldugult egy nyomás alatt levő szennyvíz-távvezetékcső, „és elkezdett ömleni a szar a túlfolyóból”.

A hibát gyorsan megtalálta az illetékes Duna Menti Regionális Vízmű Zrt. (DMRV): az eldugult cső a kerékpárút alatti gátban futott, de a szervizaknákat valakik valamikor régen betemették. A kerékpárutat július 13-án lezárták, a csövet kiásták, a hibát két nap alatt elhárították, majd úgy döntöttek, hogy helyreállítják a szervizaknát is. Az erre kiírt közbeszerzési eljárás azonban elhúzódott.

Mindez nem lett volna baj, ha a gödör nem az egyébként igen nagy forgalmú Eurovelo 6 nemzetközi kerékpárút alatt lenne. Július közepe óta a gödör fedetlenül tátong, a kerékpárosok egy része pedig megpróbál mellette elmenni, mert – az egyébként sokáig ki sem jelölt – terelőút szűk, zsúfolt és rossz állapotú.

Szentendre városa augusztus elején helyezett ki tájékoztató táblát a lezárásokhoz. A tábla nem győzött meg sok kerékpárost, mert a lehetséges kerülőút vagy az autókkal teli 11-es úton vagy a mellette haladó, rossz állapotú, szűk járdán visz. A lezárásoknál egy idő után városi rendészek jelentek meg, és keveredtek gyakran ideges szóváltásba az áthaladni akaró bringásokkal, akik nem értették, mi tart ilyen sokáig egy csőtörés helyreállításán.

A DMRV Zrt. alvállalkozója kedden megkezdte az EuroVelo6 kerékpárút – Postás strand és Dera-patak hídja közötti – lezárt szakaszán a szerelőaknák lefedését, áll a szentendrei önkormányzat oldalán. A strandhoz legközelebb eső aknára kora délután ráhelyezték a beton fedlapot. Október elejéig várhatóan mindhárom akna befedését befejezik, és elkezdődhet az aszfaltozás.

Kapcsolódó

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top