nlc.hu
Utazás

A pandémia miatt nincs elég bohóc Észak-Írországban

Bohóchiány lépett fel Észak-Írországban

Országszerte keresik az utánpótlást.

A koronavírus-járvány számtalan területen okozott fennakadásokat, munkaerő-, vagy épp készlethiányt, az azonban talán kissé meglepő, hogy egy előadóművészeti területen sem tudják betölteni a pozíciókat, már csak azért is, mert ezt a szektort különösen rosszul érintették a hónapokig tartó lezárások.

A BBC azonban teljes komolysággal arról ír, hogy Észak-Írországban jelenleg nem találnak kellő mennyiségű bohócot. A különös hiány elsődleges oka, hogy sok cirkuszi előadó bevándorlóként érkezett az országba és közülük rengetegen visszatértek a szülőhazáujkba, amikor tavaly év elején elkezdték bevezetni a járványügyi korlátozásokat. Ráadásul, amióta több helyen enyhítettek a szigorú szabályokon, sokan helyben találtak munkát, így alig valaki tért vissza korábbi munkájához.

„Mivel Európában és Nagy-Britanniában már hónapok óta újra üzemelnek a cirkuszok, sok előadóművész már talált magának munkát” – magyarázta David Duffy, a Duffy’s Circus társtulajdonosa. „A helyzetet pedig nehezíti, hogy sok, Európán kívüli előadónak nehézséget okoz a vízum beszerzése.”

Elfogytak Észak-Írországból a bohócok

Bohócnak lenni magányos foglalkozás (Fotó: Getty Images)

Noeleen Fries Neumann, aki Silly Tilly művésznéven dolgozik bohócként, a BBC egyik reggeli műsorában elmondta, hogy a bohócok élete nem csak túlméretezett cipőkből és piros orrokból áll, ez egy komoly szakma, amit nem képes akárki ellátni.

„Olyanokra van szükség, akik hajlandóak megnyílni az embereknek” – magyarázta a szakember. „Nem mindenki szereti, ha nevetnek rajta, egy bohóc számára viszont éppen ez jelenti a legrosszabb rémálmot. Az is fontos, hogy nem másokból kell viccet csinálni, hanem saját magadból.”

Neumann és férje, Henrik, aki szintén bohócként dolgozik, a lezárások ideje alatt egy cirkuszi sátrat állított fel a kertjükben, hogy ez idő alatt is tudjanak próbálni és készülni a későbbi előadásokra. Ők egyébként egy nemzetközi bohócfesztiválon találkoztak és 2017-es esküvőjüknek is bohócos tematikája volt.

„Ha valaki cirkuszban dolgozik, esténként 7-800 ember elé kell kiállnia, és mindegy, hogy milyen hangulatban van éppen, el kell bűvölnie a közönséget” – hangsúlyozta Duffy. „Bohócnak lenni nagyon magányos dolog, mert az ember egyedül áll szemben ennyi emberrel és csak pár perce van, hogy jó hangulatba hozza őket.”

További friss híreink:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top