nlc.hu
Utazás

Falmászó nyugdíjas

A sziklamászásnak él a 72 éves nyugdíjas

Szépkorúként is tevékenyen telnek a mindennapjai.

Kiss János Gyulának esze ágában sincsen egész nap a karosszékben olvasgatni, ehelyett inkább falra mászik. 72 évesen. Az elmúlt években szinte csak és kizárólag vakmerő hobbijának, a szikla- és jégmászásnak él – derült ki a Fókusz riportjából. A sportágat viszonylag későn, 56 évesen próbálta ki először.

sziklamászó

János a Himaláját is megjárta – Forrás: RTL Klub / Fókusz – videó

A soproni nyugdíjas azt mondja, ebben a sportágban elengedhetetlen a szálkás izomzat, ezért rendszeresen kondizik: felváltva csinál hasizom-gyakorlatokat és húzódzkodásokat. Túl a hetedik X-en is képes a gyakorlatokat akár 100 kilós súlyokkal a hasán végezni.

Járt a Himaláján, mászott hegyet Svájcban, az Alpokban, a Tátrán. “Az elején írtam, hogy merre voltam, mit másztam meg, de már nem írom, mert én nem akarok naplót. Én magamnak mászok, nem pedig azért, hogy dokumentálva legyen” – vallotta be János, hozzátéve: “Amikor ott vagyok a sziklán, csak a szikla meg én vagyok. Ott nem lehet más, meg a társam. A bizalom ott a legfontosabb“.

Előfordult már vele, hogy hajszálon függött az élete. “14-15 métert estem vissza. Az volt a legnagyobb esésem” – árulta el a nyugdíjas sziklamászó, akit a veszélyes helyzetek sem tántorítottak el a hobbijától.

Még több örökifjú nyugdíjas az nlc-n:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top