nlc.hu
Utazás

Hófúvás, viharos széllökések, havazás vasárnap

Hófúvás, viharos széllökések, havazás – több figyelmeztetést is kiadott a meteorológia vasárnapra

Nem sok jóval kecsegtet a vasárnapi időjárás, több figyelmeztetés is kiadott a meteorológia.

Az erős szél veszélye miatt csaknem az egész országra adott ki figyelmeztetéseket vasárnapra az Országos Meteorológiai Szolgálat. Emellett néhány megyében hófúvásra, más megyékben havazásra is figyelmeztetnek.

A szél miatt Nógrád megye kivételével az egész országra figyelmeztetést – Veszprém megyére másodfokút – adtak ki a szél miatt. A várt legerősebb széllökések meghaladhatják a 70 kilométer/órát, Veszprém megyében a 90 kilométer/órát. 

Hófúvás, viharos széllökések, havazás – több figyelmeztetést is kiadott a meteorológia vasárnapra

További figyelmeztetések:

  • Hófúvás miatt szintén Veszprém megyére ugyancsak másodfokú figyelmeztetést adtak ki hófúvás miatt is. Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom és Vas megyében elsőfokú a hófúvás miatti figyelmeztetést.
  • Havazás miatt Békés, Csongrád-Csanád és Jász-Nagykun-Szolnok megyére adtak ki elsőfokú figyelmeztetést.

A vasárnapra virradó éjszaka az erősödő északi szél következtében előbb a Bakonyban, majd később általában a hóval borított dunántúli tájakon már lehet helyenként hófúvás. Vasárnap – Nógrád megye és környezete kivételével – megerősödik, a Dunántúlon és az északkeleti területeken viharossá fokozódik az északi szél.

Északkeleten a legerősebb széllökések 60-80 kilométer/óra – a szélre érzékeny helyeken efölött –, a Dunántúlon jellemzően 65-85 kilométer/óra körüliek lehetnek, de a Bakony térségében 90 kilométer/óra feletti széllökések is előfordulhatnak. A hóval borított nyugati-északnyugati tájakon, kiváltképp Veszprém megyében a viharos szél hófúvást okozhat.

A keleti területekre érkező vegyes halmazállapotú csapadék vasárnap a déli órákat követően egyre nagyobb területen vált át havas esőbe, majd hóba. Elsősorban a délkeleti tájakon maximum 5 centiméternyi, lokálisan akár ennél több hó is hullhat. A Tiszántúl északi felén az esti óráktól kezdődően nagyjából pár centiméter friss hó hullhat.

Az előrejelzés szerint vasárnap a minimumok mínusz 5 és plusz 3, a maximumok 0 és plusz 6 Celsius-fok között alakulnak.

(MTI/nlc)

(Kiemelt kép: illusztráció, fotó: MTI/Balázs Attila)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top