nlc.hu
Utazás

Maguk vájták az utat Kínában

15 év alatt vájtak maguknak utat egy kínai faluból

Az elszigetelt falusiaknak másfél évtized kellett, hogy utat fúrjanak egy hegyen keresztül.

Vésővel és kalapácsokkal vájtak maguknak utat egy hegyen át a kínai Shenlongwan lakói. A munkálatokhoz alig 15 évre volt szükségük, így végre összekapcsolhatják otthonukat a világgal és reményük lehet, hogy kitörnek a szegénységből.

Út a sziklába vájva

Megdolgoztak az útjukért (Fotó: Youtube)

Pedig a falu kedvező klímája miatt régóra Shenglowan lakói régóta híresek kiváló diójukról és körtéjükről, ám a termés piacra juttatása mindig is komoly kihívást jelentett a helybelieknek. Útjuk a megyeszékhelyre három különböző tartományon és nyolc településen át vezetett, helyenként keskeny létrákon kellett felmászniuk a meredek hegyoldalakra.

Végül a 80-as évek közepén a falusiak úgy döntöttek, nem várnak tovább a kínai hatóságokra, maguk építenek utat a hegyen át. 15 évükbe telt a mindössze 1526 méter hosszú út kialakítása, 2000 óta viszont nem csak az áru jut el hamarabb a piacra, de turisták is érkeznek a faluba.

Ma a több mint 700 falusi lakos 60 százaléka foglalkozik turizmussal kapcsolatos vállalkozásokkal, és az egykor uralkodó szegénység csak egy távoli emlék. 2000-ben, a hegyi faragott út üzembe helyezése előtt az egy főre jutó átlagjövedelem még csak 680 jüan (34 ezer forint) volt, ma már eléri a 12 ezer jüant, vagyis 617 ezer forintot.

(VIA)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top