nlc.hu
Utazás

Lass-láz Angliában

Lassa-lázban halt meg egy beteg Angliában

Eddig három angol betegben mutatták ki a Lassa-láz kórokozóját.

Bár a betegség angliai előfordulásából eredő lakossági kockázat nagyon alacsony, azért a brit kormány egészségbiztonsági hivatala (UK Health Security Agency, UKHSA) bejelentette, hogy Lassa-lázban halt meg egy páciens a kelet-angliai Bedfordshire megye egyik kórházában.

Libériai laboránsok öltözködnek, hogy Lassa-lázas mintákat vizsgáljanak (Fotó: Wikipédia)

Libériai laboránsok öltözködnek, hogy Lassa-lázas mintákat vizsgáljanak (Fotó: Wikipédia)

A UKHSA közölte, hogy Angliában három beteg szervezetében mutatták ki a Lassa-láz kórokozóját, és a három fertőzött egyike halt meg. Egy másik beteg a hatóság tájékoztatása szerint már felépült, a harmadik jelenleg is szakorvosi ellátásban részesül az egyik londoni kórházban.

Mindhárom Lassa-fertőzéses eset ugyanabban a családban fordult elő, és a család nemrégiben tett nyugat-afrikai utazásához köthető.

Lassa-láz

 A több nyugat-afrikai országban folyamatosan jelenlévő Lassa-láz, amelyet 1969-ben azonosítottak az észak-nigériai Lassában, vérzéseket okozó heveny vírusos fertőzés, amely vírushordozó rágcsálók – főleg patkányok – vizeletével és ürülékével, az emberek között pedig a fertőzöttek testnedveivel terjed.

A brit egészségbiztonsági hivatal pénteken közölte, hogy folyamatosan veszi fel a kapcsolatot mindazokkal, akik szoros kapcsolatba kerültek az angliai páciensekkel a fertőződés izolálása előtt.
    
Az UKHSA kiemelte tájékoztatásában, hogy a most azonosított Lassa-esetekből eredő fertőzési kockázat nagyon alacsony a brit lakosságon belül.
    
Nagy-Britanniában több mint egy évtizede először fordultak elő Lassa-lázas megbetegedések.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top