nlc.hu
Utazás

Mesés máltai helyek képeslapokról

Nahát, ezt már láttam valahol! Mesés máltai helyek, amiket képeslapon, vagy poszteren már láthattál!

Borzongató érzés, amikor egy nyaralás alkalmával autózik, vagy sétál az ember, és elé tárul egy olyan látvány, amit poszteren, vagy képeslapon, esetleg a földrajzkönyvben már látott. Most ilyen helyeket hoztunk nektek Máltáról.

Az ősi, gozói sólepárlók

Ha népszerű máltai fotókat nézegetünk az Instagramon, vagy a Google képkeresőben, akkor lehetetlen nem találkozni a Gozó szigetén található sólepárlókkal. Ám, ha nem jártunk még ott, akkor némi magyarázatra szolgál, hogy mit is látunk a fotókon. A Máltáról komppal könnyen megközelíthető Gozón ezernyi kulturális, történelmi és természeti érdekesség tárul elénk. Az egyik ilyen ez a különleges természeti képződmény, ami ma is működő sólepárló. Bár távolról, mintha medencék lennének, ez ne tévesszen meg, nem erről van szó. Az óriási sziklába vájt, úgynevezett „sótálcák”, a Xwejni-öbölben találhatóak. Ezek a világ legrégebbi, még ma is működő lepárlói. És képzeld, eredetileg még a főníciaiak alakították ki őket, majd az ideérkező rómaiak is átvették a hagyományt. Ma pedig apákról fiúkra száll a sólepárlók üzemeltetése.

Az ősi, gozói sólepárlók

Az ősi, gozói sólepárlók (Fotó: Profimedia)

Naplementék a plakátokról

Emlékeztek rá, hogy a 80-as években mennyi nappali vagy konyha falát borította hatalmas tájképes tapéta? És mennyin volt egy festői szépségű naplemente, valamilyen hangulatos tengerparton? Ha egy ilyen plakátra kívánkozó élményt szeretnél, akkor irány Málta! Jöjjön három olyan helyszín, ahonnan szerintünk meseszép és felejthetetlen naplementében lesz részed!

  • Kék Lagúna öböl: Nem, nem a filmre gondolunk, hanem erre a népszerű máltai helyre, amely Comino nyugati oldalán található. Ha olyan helyet keresel, ahol mesésen kék a víz, és nincs szükséged filterre a fotók posztolása előtt, akkor a Kék Lagúnát fel kell keresned. Ráadásul az egész napos strandolás csúcspontja lehet az esti naplemente, amit nemcsak a partról nézhetünk meg, hanem a közelből induló sétahajókról is, amelyek alkonyatkor futnak ki a tengerre.
Kék Lagúna öböl Máltán

A máltai Kék Lagúna öböl (Fotó: Profimedia)

  • Dingli sziklák: Hófehér sziklafal, ami alatt kéklőn sugárzik a tenger, mely egy pontban, mintha összeérne az éggel. Nem, nem valami hollywoodi kasszasiker helyszínéről beszélünk, hanem a Dingli sziklákról, melynek különleges, semmihez nem fogható kilátópontja lehetőséget ad arra, hogy elmerüljünk a hatalmas Földközi-tenger látványában, amit csak az apró Filfla szigete szakít meg. Képzeld el, milyen lehet itt a naplemente!
A máltai Dingli sziklák

A máltai Dingli sziklák (Fotó: Profimedia)

  • Golden Bay: Ajánlottunk már naplemente néző helyet egy csodaszép öbölből, egy filmbe illő szikláról, de most jön a legnépszerűbb naplementés helyszín: a homokos tengerpart! A Golden Bay Málta egyik legszebb homokos tengerpartja, ráadásul a tenger itt elég sekély, így gyermekes családok számára is ideális partszakasz a strandolásra. Itt szabadon lehet – saját felszereléssel – grillezni, este pedig tényleg plakátra kívánkozó naplemente-élményben lehet részünk.
Málta Golden Bay

A Golden Bay tengerpart Máltán

A színes máltai csónakok

Képeken, plakátokon, vagy a közösségi oldalakon szinte mindig feltűnnek azok a képek, melyeken színes, aprócska hajók, csónakok ringatóznak a kéklő tengeren, háttérben pedig sárga, mediterrán házak sorakoznak. Ezt pedig nemcsak a plakátokról csodálhatjuk, hanem személyesen is, ha elutazunk Máltára. Ezeket a színes hajókat többségében Marsaxlokkban, a kikötőben találhatjuk meg. A klasszikus máltai hajóknak több típusa is van. Az egyik ilyen, az ország szimbólumának számító luzzu, mely mindkét végén ívelt halászhajó. A plakátokon rendre feltűnő, színesre festett csónakok orrára Ozirisz szemét festik fel, ami a tenger veszélyeitől óvja a hajót és utasát.

Színes máltai csónakok Marsaxlokkban

Színes máltai csónakok Marsaxlokkban

Ħaġar Qim

Ez is népszerű témája az utazásokat megörökítő posztereknek. A Ħaġar Qim egy hatalmas szentély Máltán, amit egy gigászi sátor véd az időjárás szélsőséges hatásaitól. Számos elmélet született abból, hogy vajon kik és miért húzták fel az óriási szentélyt. A legvalószínűbb, hogy i. e. 3800-ban a Máltán élők itt imádkoztak isteneikhez a hatalmas szárazság enyhülésért.

Megnézem
Összes kép (3)
Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top