nlc.hu
Utazás

Választható lesz a transzneműeknek szóló X nem is Amerikában

A férfi és a női mellett az X nem is választható lesz Amerikában

Egyelőre csak az útleveleken, később mindenhol.

Az Egyesült Államok állampolgárai az útlevél-igénylőlapokon a férfi/nő kategóriák mellett már az X neműt is választhatják április 11. után – jelentette be az amerikai külügyminisztérium csütörtökön, miközben a Biden-adminisztráció meghirdette a „transznemű személyek napját”, miután néhány amerikai tagállam egyes intézkedései állítólag korlátozzák az érintett személyek jogait. A State Department tavaly júniusban jelentette be, hogy az amerikai állampolgárok immár orvosi igazolás nélkül is megválaszthatják az igénylőlapokon a nemüket. Októberben kiadták az első olyan amerikai útlevelet, amelyen a „Neme:” kategória után az X szerepelt, amelynek célja az volt, hogy olyan személyek is igényelhessenek úti okmányt, akik nem a férfi/nő kategóriából kívánnak választani. „Jövőre már minden más személyes okmány igénylésekor lehetőség nyílik erre” – áll az Antony Blinken amerikai külügyminiszter nevében kiadott közleményben.

Amerikai útlevél

Fotó: Sandy Huffaker/Getty Images

A fenti változtatás csak az egyike a Biden-adminisztráció által életbe léptetett több újításnak, alig egy nappal azt követően, hogy Oklahoma és Arizona tagállamok republikánus kormányzói olyan törvényjavaslatokat írtak alá, amelyek megtiltják a transznemű  sportolóknak, hogy az iskolai sportversenyek női számában induljanak. Oklahoma és Arizona ezzel csatlakozott azon tagállamokhoz, amelyek már megszavaztak vagy hatályba is léptettek hasonló törvényeket ebben a vitatott témában. A transznemű emberi jogok kérdése a reproduktív jogok ügyével  együtt az Egyesült Államokban országszerte zajló kulturális-társadalmi viták középpontjába került az elmúlt években. „A Biden-adminisztráció újfent elítéli a veszélyes és vissza-visszatérő transznemű-ellenes jogi támadásokat, amelyeket az egyes tagállami törvényhozásokban nyújtanak be és szavaznak meg az Egyesült Államokban” – áll a Fehér Ház közleményében annak kapcsán, hogy az amerikai szövetségi kormány különféle kezdeményezésekkel igyekszik felszámolni a transznemű emberek előtt álló akadályokat. Ezek között szerepel az utazás megkönnyítése, a transznemű gyerekeknek és családjaiknak nyújtandó támogatások, a szövetségi szolgáltatásokhoz és juttatásokhoz történő hozzáférés megkönnyítése, és a nem hagyományos kategóriák számának és láthatóságának növelése a szövetségi adatbázisokban. 

Az amerikai közlekedésbiztonsági hatóság (TSA) nem-semleges átvilágítási lehetőségeket hoz létre a TSA ellenőrző pontokon a képalkotási rendszerek megváltoztatásával, a személyes fizikai motozásos ellenőrzések számának csökkentésével, a „férfi/női nem” azonosítások megszüntetésével, valamint az előzetes TSA-ellenőrzést választó személyek esetén az „X nemű” kategória beiktatásával az igénylőlapokon. Az amerikai egészségügyi és emberi erőforrások minisztériuma pedig új honlapot indított, amely a transznemű és LMBTQI-fiatalok, szüleik és gondviselőik részére nyújt különféle szolgáltatásokat.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top