nlc.hu
Utazás

Áprilisi havazás: néhol 5-10 centi is eshet

Kezdődik a havazás, néhol 5-10 centi is eshet

Délutántól az ország több részén eshet a hó, a Bakonyban komolyabb mennyiség várható.

Az elmúlt napokban a meglehetősen hűvösre fordult az idő, pénteken volt, ahol jég hullott, hétvégén pedig havazás várható, néhol 5-10 centis hótakaró is kialakulhat.

Szombat délutántól, estétől egyre nagyobb területen – előbb a Dunántúlon, az Északi-középhegységben, később az Alföldön is – havazás, hószállingózás váltja az esőt, havas esőt, amely vasárnap reggelig sokfelé kitart – írja előrejelzésében az Országos Meteorológiai Szolgálat.

Emiatt elsőfokú figyelmeztetést adtak ki Veszprém megyére szombatra – és jelen állás szerint vasárnapra is – a várhatóan nagy mennyiségű hó miatt.

Mint írják, síkvidéken nagyobb bizonytalanság mellett vékony, legfeljebb pár centiméteres, vizes, olvadozó hóréteg alakulhat ki, amely vasárnap napközben a legtöbb helyen gyorsan eltűnik. Vastagabb, 5 centiméternél több megmaradó hó elsősorban a hegyekben valószínű, de lokálisan 10 centimétert meghaladó mennyiség is összegyűlhet, erre legnagyobb esély a Bakonyban van.

Behavazott és zöldellõ fák Olaszfalu és Bakonynána között 2021. április 14-én

Tavalyi áprilisi havazás a Bakonyban. Behavazott és zöldellő fák Olaszfalu és Bakonynána között 2021. április 14-én (Fotó: MTI/Máthé Zoltán)

Vasárnap a déli órákig még több helyen valószínű vegyes halmazállapotú csapadék. A havat egyre inkább havas eső, eső váltja fel. A keleti összeáramlás mentén még a délutáni, esti órákban is lehetnek néhol záporok, hózáporok.

Az áprilisi havazás olyannyira nem ismeretlen jelenség egyes hazai tájakon, hogy tavaly a Bakonyban majdnem 30 centi hó esett. 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top