nlc.hu
Utazás

83 évesen, egyhuzamban kelt át a Csendes-óceánon

Rekord: 83 évesen átvitorlázta egy japán férfi egyedül, megállás nélkül a Csendes-óceánt

Szintén Kenicsi Horie volt az, aki 1962-ben először teljesítette ilyen formában ezt a távot.

Mielőtt nekivágott volna az útnak, Kenicsi Horie azt nyilatkozta, az egyetlen dolog, ami miatt aggódik, a kora. A 83 éves férfinak azonban úgy tűnik, alaptalanok voltak az aggodalmai. Két hónap hajózás után ugyanis most vasárnap teljesítette a távot és ezzel ő lett hivatalosan a legidősebb ember, aki valaha is egyedül, megállás nélkül vitorlázta át a Csendes-óceánt – számolt be a sikerről a Guardian.

Hajójában Kenicsi Horie a legidősebb ember, aki egyedül, megállás nélkül áthajózta a Csendes-óceánt.

(Fotó: Getty Images)

Hajója, a 990 kilogrammos, 5,79 méter hosszú Suntory Mermaid III március 27-én hagyta el a kaliforniai San Franciscot. Állítása szerint az út több ponton is nagyon megterhelő volt, de mindennap legalább egyszer felhívta a szeretteit, hogy ne aggódjanak miatta. 

Miután szombaton, helyi idő szerint hajnali 2:39-kor elérte a célként kijelölt japán Kii-félszigetet, a CNN riporterének kérdésére válaszolva azt üzente az embereknek:

Ne hagyjátok, hogy az álmaitok csupán álmok maradjanak. Legyen egy célotok és törekedjetek annak elérésére és akkor gyönyörű élet áll előttetek.

A férfi számára nem ez az első rekord. 1962-ben, 23 évesen ő volt az első, aki egyáltalán egyedül teljesítette ezt a távot. Akkoriban Kenicsi Horie – akit ma már Japán leghíresebb vitorlázójaként tartanak számon – még autóalkatrészek árusításával kereste a kenyerét. 1962-ben Japánból vitorlázott el Kaliforniáig, és amikor előzetes jelzések és papírok nélkül áthaladt a San Francisco-i Golden Gate híd alatt, a helyi hatóságok egyből letartóztatták. Röviddel később azonban elengedték, sőt vízumot is adtak neki a bátorságáért. 

Kenicsi Horie azóta már számos különböző hajóban kelt át a Csendes-óceánon. Volt köztük olyan, ami alumínium dobozokból, sörös illetve whisky-s hordókból  épült és olyan is, ami napelemmel ment, illetve pedállal kellett hajtani. Az útjaira állítása szerint fizikailag soha nem készül rá különösebben, mivel, mint a San Francisco Chronicle-nak fogalmazott

Mindig jól vagyok, mindig jó formában vagyok… Nem eszem vagy iszom többet a kelleténél.

A mostani rekord a jelek szerint távolról sem a pont a japán vitorlázó lenyűgöző karrierjének végén, Kenicsi Horie ugyanis az újságíróknak arról is beszélt, hogy a jövőben újabb kalandokra indul majd.

A vitorlázás nemcsak egy sport, hanem sokszor egy életmód. Így van ez annak a magyar családnak esetében is, akikkel korábban készítettünk interjút, mivel célként tűzték ki, hogy vitorláshajóval kerülik meg a Földet

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top