nlc.hu
Utazás

Jóval többet kell majd fizetni egy adriai nyaralásért

Ennyivel fogunk többet fizetni egy adriai nyaralásért

Átlagosan 30 százalékkal kerül többe egy horvátországi nyaralás az idén, mint a pandémia előtt, és ebben nincs még benne a gyengülő forint. Kellemetlen meglepetés érheti azokat, akik úgy döntenek, hogy az idén Horvátországban töltik a szabadságukat. Délnyugati szomszédunknál ugyanis jelentősen emelkedtek a turisztikai szolgáltatások árai az elmúlt évekhez képest.

Már hónapok óta csak emelkednek az árak, a forint értéke pedig sosem látott mélységben jár. Egy adriai nyaralásért is jóval többet kell kipengetni, mint tavaly. De itthon is sokat kell fizetni: 25-30 százalékos áremelkedésre számíthatnak a Balatonnál nyaralók, iszonyúan megdrágult a lángos, a fagyi, és a szállásért is sokkal többet kell fizetni.

Hasonló a helyzet Horvátországban is.

Átlagosan 30 százalékkal kerül többe egy horvátországi nyaralás az idén, mint a pandémia előtt, és ebben nincs még benne a gyengülő forint, írja a lap. Ez azt jelenti, hogy egy olyan négyágyas apartman napi bérleti díja, mely a koronavírus-járvány előtt 650 kunába, azaz 35 ezer forintba került, most általában 11 ezer forinttal kerül többe, de az sem kizárt, hogy a nagy kereslet miatt augusztusban még magasabb összeget kérnek érte. Hasonló a helyzet a hotelekben is, ahol szinte kivétel nélkül 30 százalék feletti az áremelkedés a pandémiát megelőző évekhez képest.

Horvátország

Drága lesz idén nyaralni (Fotó: PixaBay)

A strandok és a vendéglátóhelyek szolgáltatásai is drágultak.

Egy négytagú család egy átlagos tengerparti étteremben nagyjából 600 kunából (32,4 ezer forint) tud megvacsorázni, ami szintén 30 százalékkal több, mint amihez hozzászokhattunk. Napágyat és napernyőt már szinte sehol sem lehet napi 150 kuna (8000 forint) alatt bérelni, de újdonság az is, hogy az idén egyre több strandon kérnek már pénzt az öltözőfülkék használatáért is.

Az áremelkedéseket az infláción túl az is gerjeszti, hogy a vendéglátósok mihamarabb be akarják pótolni a világjárvány miatt kiesett bevételeiket.

Az országban egyedül az autópályadíjak nem változtak, a fizetőkapuknál továbbra is a 2017-ben meghatározott árat kérik el az autósoktól. De az meg sose volt olcsó.

(Infostart)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top