nlc.hu
Utazás

Még kedvezőbbek lesznek az EU-s roamingszabályok

Júliustól még kedvezőbb roamingszabályok lesznek az EU-ban

A fogyasztóknak joguk lesz ugyanolyan minőségű mobilinternethez külföldön, mint itthon.

Péntektől, július 1-jétől lép hatályba az új, továbbfejlesztett roamingszabályozás az EU-ban. Ez további tíz évre, 2032-ig meghosszabbítja, illetve javítja azt a rendszert, amelynek köszönhetően az EU-ban és az Európa Gazdasági Térségben utazók külön díjak nélkül telefonálhatnak, SMS-ezhetnek és szörfözhetnek külföldön – írta meg az EUrológus.

mobilozik valaki, csak a kezei látszanak

(Fotó: Pixabay)

Az új szabályok fontos eleme, hogy

a fogyasztóknak joguk lesz ugyanolyan minőségű mobilinternethez külföldön, mint itthon.

A mobilszolgáltatást nyújtó cégeknek biztosítaniuk kell, hogy a fogyasztók hozzáférjenek a 4G vagy a fejlettebb 5G hálózatokhoz, amennyiben ezek elérhetőek.

Külön rendelkezés szól a váratlan rejtett díjak megelőzéséről. Ugyanis amikor a fogyasztók repülővel vagy hajóval utaznak, a mobiltelefonok automatikusan csatlakozhatnak a műholdak által biztosított fedélzeti hálózathoz. A nem földfelszíni hálózatok által nyújtott mobilkapcsolati szolgáltatások igénybevétele nagyon magas felárat vonhat maga után.

Az új barangolási szabályok arra kötelezik a szolgáltatókat, hogy védjék fogyasztóikat, és értesítsék őket, ha telefonjaik nem földfelszíni hálózatra váltanak. Ezenkívül a szolgáltatóknak automatikusan meg kell szakítaniuk a mobilszolgáltatást, ha a nem földfelszíni hálózatokon keresztül nyújtott mobilszolgáltatások elérik az 50 eurót vagy más előre meghatározott korlátot.

A szolgáltatóknak gondoskodniuk kell arról, hogy a fogyasztókat tájékoztassák azokról a telefonszámtípusokról, amelyek többletköltséggel járhatnak, ha a fogyasztók külföldről tárcsázzák. Emellett az új barangolási szabályok biztosítják, hogy a polgárok tisztában legyenek az egységes uniós segélyhívószámmal, a 112-es számmal, amelyet az EU-ban bárhol használhatnak a segélyszolgálatok eléréséhez. Erről 2023 júniusáig a szolgáltatóknak automatikus üzeneteket kell küldeniük külföldre utazó ügyfeleiknek, hogy tájékoztassák őket.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top