nlc.hu
Utazás

Emberségből ötös: nyomott áron adja a benzint, hogy másokkal jót tegyen

Egy amerikai benzinkutas olcsóbban adja a benzint, még ha ez veszteséges is neki

Egy phoenixi benzinkút tulajdonosa majdnem fél dollárral kevesebbért árulja a benzint gallononként, mint a város más benzinkútjai, miközben az árak országszerte rekordmagasak.

A benzinárak világszerte problémát jelentenek, azonban akadnak olyan emberek, akik segíteni szeretnének másokon ebben a nem túl könnyű időszakban. Mint például Jaswinder Singh, aki a Valero Food Mart tulajdonosa. A férfi pénteken gondolt egyet, és 5,19 dollárért árulta a normál benzint gallononként, miközben az AAA szerint az átlagár a városban 5,68 dollár körül volt. Pedig számára sem könnyű az élet: Singhnek rengeteg kiadást kell fedeznie, otthon és a munkahelyén, a több ezer dolláros ingatlanadótól kezdve a biztosítási kifizetéseken át egészen a benzinkút és az otthona jelzáloghiteléig.

A férfi több mint két évtizede él Phoenixben. Három gyermeke van, akik közül az egyik főiskolára jár. Elmondása szerint minden nap hajnali 4-től éjfélig dolgozik, és felesége, Ramandeep Kaur is besegít a boltban. Singh azt mondta a Yahoo-nak, hogy az emberiség segítése, és a szikh vallási értékei is szerepet játszottak abban az üzleti döntésben, hogy alacsonyan tartja a benzinárakat „Ugyanezt tanítjuk a gyerekeinknek is” – mondta. 

Ha van valamid, azt meg kell osztanod másokkal.

Singh elmondta, hogy a kútnál keletkező veszteséget az üzleten belüli vásárlásokkal tudja pótolni, de nem volt hajlandó megmondani, hogy önköltségi áron vagy annál olcsóbban adja-e el az üzemanyagot. Azt azonban elmondta, hogy több beszállítótól vásárol. Singh szerint a legtöbb autó, amely az állomásán áthalad, nem Mercedes. Mivel oly sok vásárló segíti őt azzal, hogy a boltban vásárol, fontosnak érezte, hogy az általa “válságnak” nevezett időszakban visszaadjon nekik.

benzinkút

A kép csak illusztráció.
(Fotó: PixaBay)

„Valahol meg kell keresnem a pénzt, egyszer, ez igaz, de nem most” – mondta. „Most annak van itt az ideje, hogy segítsek az embereken”

Nem lehet tudni, mikor lesz vége

Részben az Ukrajnában zajló háború miatt a gázárak országszerte történelmi csúcsokat értek el az elmúlt hónapokban, mivel a nyugati országok az ország lerohanására reagálva betiltották az Oroszországból származó kőolajimportot. Az AAA szerint a normál gáz átlagára pénteken 5 dollár volt az Egyesült Államokban, ami a kereslet enyhe visszaesése miatt egy pennyvel alacsonyabb hétfőhöz képest. Mivel a hurrikánszezon novemberig tart, és a tengerentúli konfliktusnak még nem látszik vége, a szakértők nem tudják, hogy az árak mikor kezdenek el csökkenni.

Nálunk is egyre nagyobb problémát okoz a benzinár, Egri Gábor, a Független Benzinkutak Szövetségének (FBSZ) elnöke azt kéri a magyar társadalomtól, hogy kezdjenek el spórolni az üzemanyaggal, mert elfogyhat. A Mol töltőállomásain legfeljebb 50 liter üzemanyagot lehet hatósági áron tankolni, kannába pedig csak piaci áron lehet vásárolni. A Mol után az OMV is 50 literes mennyiségi korlátozást vezetett be, a Lukoil benzinkútjain legfeljebb 20 litert lehet tankolni a hatósági áras üzemanyagból, kannába pedig piaci áron is maximum 10 litert adnak.

(Yahoo)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top