nlc.hu
Utazás

Berlini park-körkép

Berlin Calling: ezeket a parkokat ne hagyd ki, ha ott jársz!

Berlinben rengeteg kisebb-nagyobb parkot találunk, ahol nyáron jó leheveredni, piknikezni, vízbe lábat lógatni, vagy este felpattintani egy üveg bort. Ám a világ egyik legbiztonságosabb városában is akadnak olyan helyek, amelyeket jobb elkerülni. Mutatjuk, melyik parkokban andaloghatsz este, melyeket jobb napnyugta után elkerülni, és tippeket is adunk arra vonatkozóan, hogy turistaként mire érdemes figyelni utazás előtt és alatt.

Ha turistáskodás céljából egy nagyvárosba utazunk, nem árt tisztában lenni azzal, hogy mely kerületei a biztonságosak, milyen helyeket érdemes inkább elkerülni, és hol vannak esetleg olyan no go zónák, ahová tényleg veszélyes lehet naiv külföldiként besétálni. 

Előfordulhat ugyanis, hogy városnézés közben olyan helyre tévedünk, ahol szerencsétlen, bosszantó, rosszabb esetben veszélyes helyzetekbe keveredhetünk. Szélsőséges példa, de sajnos előfordulhat ilyen is: Rio de Janeiróban például évekkel ezelőtt lelőttek egy motorral utazó olasz turistát, miután az tévedésből behajtott egy nyomornegyedbe. A férfi olasz társával városnézésen vett részt, amikor a GPS-navigációs rendszerük egy favellába vezette őket, ahogy Rio számos szegénynegyedét nevezik. Ott egy csapat fegyveres bandita tüzet nyitott a két utazóra, és leszorította őket a motorkerékpárjukról. Az egyik férfi meghalt, a társa viszont túlélte az incidenst. Az igazsághoz hozzátartozik, hogy Rio de Janeiro egyébként is a veszélyes nagyvárosok listáján szerepel, ugyanakkor nem árt felkészültnek lenni, még ha egy biztonságos helyre is megyünk. Csalók, tolvajok, piti bűnözők ugyanis mindenhol vannak, akiknek rendszerint közkedvelt célpontjaik a jóhiszemű turisták.

Berlin Calling

Berlin közkedvelt úti cél a turisták számára, teljesen érthető okokból, hiszen nemcsak nagyon élhető hely, ami mágnesként vonzza a kultúrára, művészetekre éhes, főleg fiatal expatokat, hanem turista szempontból is igazi kincsesbánya. Pláne, ha nem a szokványos látványosságok érdekelnek. Az urbexet például, vagyis az urban explorationt (városi felfedezés), itt aztán rendesen ki lehet maxolni, rengeteg elhagyatott házat, katonai vagy ipari létesítményeket, épületeket lehet találni. Némi helyismerettel fellelhetők igazi underground gyöngyszemek (a Bergahin-on, és a Trezoron kívül), amelyek még megőrizték annak az érának a speciális hangulatát, amelyből a mai, populárissá vált techno kinőtte magát.

Berlin a lakótelepekben is erős: 1913 és 1934 között hat, építészetileg különleges lakótelepet építettek fel az akkori külvárosokban.  Ezek 2008-ban „Berlin modern stílusú lakótelepei” néven kerültek fel az UNESCO világörökségi listájára. Azért ilyen értékesek, mert messze nem sorozatgyártott, nagyra nőtt „építőkockák”, mint amilyenek itt maradtak nekünk a kommunizmusból, hanem az építés célját, az épületek funkcióját, a bennük élők elvárásait és a környezetet figyelembe vevő, utóbbival összhangban megépült telepek. Ha értékeled az építészetet, akkor érdemes a belváros elhagyni értük és egy kisebb panelkirándulást tenni.

Fotó: BRITTA PEDERSEN / dpa Picture-Alliance via AFP

Fotó: BRITTA PEDERSEN / dpa Picture-Alliance via AFP

3,5 millió lakosával az Európai Unió második legnépesebb nagyvárosa, de ennek ellenére mégsem érzed úgy, hogy túlzsúfolt lenne. A tömegközlekedés gyors és egyszerű, nincs szardíniásdoboz-helyzet, Budapesthez hasonló, hangulatos utcák és tágas terek kínálják magukat, rengeteg a jobbnál-jobb beülős hely, étterem és étkezde (vegánként is hatalmas választékból szemezgethetsz). Ha pedig a techno-szcénában szeretnél elmerülni,  akkor nyilvánvalóan te is tudod, hogy a legjobb helyen jársz.

Berlin abból a szempontból is speciális, hogy bár egy metropolisról van szó, hatalmas a tüdeje, vagyis rengeteg a zöld felület, több mint 2500 park található a városban. Van itt évtizedekre magára hagyott vasúti csomópontból kiépített közpark, régi reptérből kialakított grillező hely, közösségi kert, papírsárkány eregető hely, és olyan aprócska parkok is, amiket a GPS nem is mutat. A kisebb, nagyobb, rendezettebb és elvadult zöld területek felhozatala óriási, ezért nem árt tudni azt sem, melyikben nem ajánlatos este andalogni, kiteríteni a kockás pokrócot, vagy őrizetlenül hagyni a táskánkat. Berlin egy hatalmas város, így itt is vannak olyan zónák, amelyeket a rendőrség tanácsára  jobb elkerülni, és ahogy az lenni szokott, a rossz városrészekben nagyobb a valószínűsége annak, hogy valaki bűncselekmény áldozatává válik, mint a jó városrészekben.

Berlin, háttérben a TV torony (Fotó: Getty Images)

Berlin, háttérben a TV torony (Fotó: Getty Images)

Fontos azonban tudni, hogy Berlinben nincsenek no-go zónák, amelyek szigorúan véve olyan területeket jelentenek, amelyekbe belépni életveszélyes éjjel és nappal egyaránt. 

A berlini no-go zónák alatt azokat kell érteni, ahol késő este inkább taxit fogsz, minthogy egyedül sétálj haza. 

Dealerek parkja

Így is nevezik Berlin legrosszabb hírű parkját, a Görlitzer parkot, amely a dél-berlini Kreuzberg negyedben található, és az évek során népszerű találkozóhelye lett a drogdealerek számára. A parkban történő illegális üzletelés nagy fejtörést okoz a városvezetésnek, hiszen sok bűncselekmény történik az idilli zöldben, a helyiek pedig nem szívesen engedik oda a gyerekeiket, vagy viszik sétáltatni a kutyáikat. Miután a rendőrség többszöri próbálkozása is kudarcba fulladt, ami arra irányult, hogy a dílereket kiszorítsák, a park igazgatója  területeket jelölt ki, ahol engedélyezik a tevékenységüket. Korábban a berlini vezetés “zéró toleranciát” hirdetett a Görlitzer parkban drogdílerekkel szemben, de a helyi lakosok arról számoltak be, hogy semmi sem változott, ahogy az új szabálynak sincs sok új foganatja, a drogüzérek ugyanúgy ott vannak a parkban, így ha valaki odamegy nappal, nagy eséllyel számolhat azzal, hogy megkínálják valamilyen narkóval. 

Görlitzer Park (Fotó: Getty Images)

Görlitzer Park (Fotó: Getty Images)

Ahogy a Görlitzer, úgy nyáron más berlini parkok is bűnözés melegágyává válnak, mivel ilyenkor sokan vannak kint a szabad levegőn. A lopás, a szexuális bűncselekmények és a kábítószer-kereskedelem leggyakoribb bűncselekmények ezeken a helyeken. A rendőrségi statisztikai adatok alapján, az alábbi pár parkot érdemes inkább este elkerülni (ez a szám egyébként nagyon karcsú ahhoz képest, hogy 2500 park van a városba):

  • Görlitzer park
  • Park am Gleisdreieck
  • Mauerpark
  • Tempelhofer Feld
  • Hasenheide
  • Volkspark Friedrichshain
  • Treptower Park
  • Kleiner Tiergarten

Az ellenpólusról a Bürgerpark Pankow egyértelműen az egyik legbiztonságosabb park . 2020-ban mindössze 30 bűncselekményt regisztráltak ott, köztük három betörést, lopást, testi sértést és hasonló, kisebb bűncselekményeket.

Legrosszabb kerületek biztonság szempontjából:

Mitte: az összes berlini  bűncselekmény 18 százaléka itt történt, 2020-ban.

Friedrichshain-Kreuzberg:  az összes berlini bűncselekmény 13 százaléka itt történt, 2020-ban.

Charlottenburg-Wilmersdorf: az összes berlini  bűncselekmény 11 százaléka itt történt, 2020-ban)

(Via)

Jó tudni, hogy a parkok esetében, mivel sokan látogatják azokat, a bűnözési ráta még a biztonságosak esetében is magasabbnak tűnhet, hiszen végső soron a bűnözés ott történik, ahol az emberek tartózkodnak, akár ott élnek, akár nem. Mielőtt tehát egy területet nem biztonságosnak minősítenél, nézd meg mindig a bűnözési arányt, vedd figyelembe a közeli célpontokat, amelyeket az emberek esetleg felkeresnek. Ezen a térképen pedig megnézheted, hogy Berlin mely részei a legbiztonságosabbak.

Tippek a biztonságos utazáshoz:

Figyeld a helyi médiát!

Amikor egy új országba utazol, mindig jó, ha naprakész vagy a legfrissebb hírekkel és eseményekkel kapcsolatban. Ez különösen fontos, ha a biztonságról van szó. A helyi médiumok figyelemmel kísérésével jobban megértheted, hogy mely területeket érdemes elkerülni, és milyen típusú bűncselekmények fordulnak elő az adott területen.

Köss utasbiztosítást!

Csak pár ezer forint és nagyon jól jöhet, bármi is történik veled az úton. Az utasbiztosítás fedezheti az orvosi vészhelyzeteket és a kórházi ellátást, az ellopott vagy elveszett tárgyakat, csomagot.

Ismerd a helyi szabályokat, törvényeket!

Az egyik legfontosabb dolog, amit utazás előtt meg kell tenned, mielőtt bárhová utazol, hogy megismerd az adott ország helyi törvényeit és szokásait, például a sebességkorlátozásokat vezetés közben.

Legyél résen a zsúfolt helyeken!

Például a vásárokon és más nagyobb rendezvényeken, turistásabb helyeken. Vigyázz a sétáló árusokkal, és azzal, hogy mit akarnak eladni neked.

Használd a józan eszedet! Ha valami nem tűnik biztonságosnak, akkor annak valószínűleg oka van.

Ne hagyd őrizetlenül az értéktárgyaidat, ne legyen a farzsebedben a telefon, és a táskádat is mindig tartsd magadnál. Mellőled, az asztalról is el tudja lopni észrevétlenül egy rutinos szakra.

Az úti okmányokkal kapcsolatos problémák vagy vészhelyzetek esetén kérj sürgősségi konzuli segítséget.

(Via)

Nézzünk néhány különleges és/vagy népszerű parkot Berlinben, amelyeket érdemes megnézned, ezek szinte mind biztonságosak, amelyeknél gyakoribbak a bűncselekmények, ott írjuk is, hogy mire figyelj. 

Mauerpark

A Prenzlauer Berg-i Mauerparkban minden berlini legalább egyszer járt már. Ma már nem különösebben zöld, de a híres bolhapiac és a berlini fal graffitivel díszített része egyedülálló hangulatot áraszt. Ha egy kicsit mozgalmasabb parkra és berlini hangulatra vágysz, akkor ide mindenképp látogass el. Bár azt is jó tudni, hogy a nagyon népszerű turisztikai területen 2020-ban 286 regisztrált bűncselekmény történt itt, ezért érdemes az értékeidre vigyázni és este lehetőleg egyedül itt se sétálj.

Mauerpark (Fotó: Getty Images)

Mauerpark (Fotó: Getty Images)

Volkspark Friedrichshain
A Friedrichshain és Prenzlauer Berg kerületek között található Volkspark Friedrichshain 1846-ban jött létre, és Berlin legrégebbi városi parkja. Hatalmas zöld területek, szabadtéri gymek, és Berlin legnagyobb szabadtéri mozija is is található. A rendőrségi statisztikák szerint itt is előfordulnak bűncselekmények, ezért este inkább ne itt andalogjunk.

Volkspark Friedrichshain (Fotó: Getty Images)

Volkspark Friedrichshain (Fotó: Getty Images)

Volkspark Prenzlauer Berg
Az azonos nevű kerület déli részén található Volkspark Prenzlauer Berg ritkán kerül a radarra. A park fő részét egy törmelékhegység kettős csúcsa alkotja, amelynek legmagasabb pontja (az úgynevezett “nyárfatető”) 90,9 m magasan van a tengerszint felett. A másik csúcsot, amely inkább a Hohenschönhauser Straße felé található, “Hohes Plateau”-nak hívják, és egy kőjelzés szerint ez a Prenzlauer Berg legmagasabb pontja, de ez pontatlan. Az 1990-es években végzett felmérések szerint mindössze 89 méter magas. Nincs rajta a kevésbé biztonságos parkok listáján.

Treptower Park
Legyen szó a Spree partjáról, a csillagvizsgálóról vagy a szovjet emlékmű lenyűgöző méreteiről: a Treptower Parkban sok a látnivaló. Eredetileg 1876 és 1888 között alakították ki Gustav Meyer városi kertigazgató tervei alapján. Bár Gustav sajnos nem érte meg a befejezést, az Alt-Treptow negyedben ma a város egyik legszebb zöld parkját élvezhetjük.

Treptower park (Fotó: Getty Images)

Treptower park (Fotó: Getty Images)

Nyugati oldal

Tiergarten
Berlin híres Tiergarten parkja az azonos nevű kerületben, a Brandenburgi kapu és a berlini állatkert között található. Mielőtt III. Friedrich választófejedelem a nagyközönség számára “vidámparkká” alakíttatta volna át, vadászterületként szolgált. Ma kétségtelenül az egyik legnépszerűbb hely a fővárosban, ahol egyszerűen el lehet távolodni az aszfalt közeléből. Épp ezért nyitva is kell tartani a szemünket, 2020-ban 141 regisztrált bűncselekmény történt itt. Nappal biztonságos (az értékeidre azért vigyázz), este viszont ne sétálj itt egyedül!

Tiergarten (Fotó: Getty Images)

Tiergarten (Fotó: Getty Images)

A Charlottenburg kastély kertje
Ha értékeled a gondozott kerteket, akkor a berlini Schlossgarten Charlottenburg parkban otthon fogod érezni magad. Amióta Sophie Charlotte választófejedelemné 1695-től Siméon Godeau francia kertépítésznek adta megbízást a kialakítására, azóta a kertművészet legmagasabb foka valósult meg a területen. A látogatók szabadon dönthetnek arról, hogy fizetnek-e belépődíjat a sétáért a virágtengerben.

Preussenpark
Preussenparkot már csak az egyedülálló kulináris élmény miatt is érdemes meglátogatni. A színes napernyők alatt a napozóteraszon a látogatókat a frissen készített thai konyha finomságai várják. Az a tény, hogy a thai parkként is ismert élelmiszerpiac már régóta nem számít bennfentes tippnek, semmivel sem csökkenti a Wilmersdorf kerület közepén fekvő kelet-ázsiai kirándulás vonzerejét.

Preussenpark (Fotó: Adam Berry/Getty Images)

Preussenpark (Fotó: Adam Berry/Getty Images)

Park a Gleisdreieckben
A Kreuzberg és Schöneberg kerületekben található Park am Gleisdreieck viszonylag újdonságnak számít, és egy polgári kezdeményezés segítségével jött létre, zöld hátteret kínálva a városi környezet közepén.

Rudolph-Wilde-Park
A Rudolph-Wilde-Park az akkor még önálló Schöneberg város első polgármesteréről kapta a nevét, és a kerületben sétálóknak, sportolóknak és piknikezőknek egyaránt helyet kínál. A Carl-Zuckmayer-híd az alatta lévő Rathaus Schöneberg metróállomással két részre osztja a parkot.

Victoria Park
1980-ban a Victoriapark volt az első olyan zöldterület Berlinben, amelyet teljes egészében műemlékké minősítettek. Körülveszi Kreuzberget, és Berlin legmagasabb természetes pontjával rendelkezik. Akár szánkózáshoz télen, akár a naplementéhez, tökéletes: egy látogatás itt minden évszakban ajánlott. A lenyűgöző vízesést és a városra nyíló verhetetlen kilátást Berlin egyik legszebb parkjában tényleg kár kihagyni.

Victoria Park (Fotó: Jörg Carstensen/picture alliance via Getty Images)

Victoria Park (Fotó: Jörg Carstensen/picture alliance via Getty Images)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top