nlc.hu
Utazás

A világ legrövidebb repülőjárata

A világ legrövidebb repülőjárata 2,7 kilométert tesz meg

Ez a repülőjárat nemcsak a legrövidebb, hanem egy kilométerre vetítve a legdrágább is.

Noel Philips utazóblogger megmutatta a világ legrövidebb, menetrend szerint közlekedő utasszállító repülőútját, amely összesen 1 perc 14 másodpercig tart. Ennyi idő alatt teszi meg a repülőgép a skóciai Orkney szigetcsoporthoz tartozó Papa Westray és Westray szigetek közötti 2,7 kilométeres távot.

A Loganair különleges járata legfeljebb nyolc utas szállítására alkalmas, és naponta kétszer közlekedik. A gép olyan kicsi, hogy nem lehet kézipoggyászt felvinni a fedélzetre, mindent a csomagtartóba kell tenni indulás előtt.

Bár ez a legrövidebb menetrend szerinti repülőút, arányaiban ez a legdrágább is. Összesen 17 fontba kerül, ami körülbelül 8 ezer forint. Ha kilométerenként ugyanennyit kellene fizetni egy Budapest–Bécs repülőjegyért, akkor nagyjából 2 millió forintba kerülne.

Skóciában azonban sok hasonló „apró” járat van, amelyek összekötik a szigeteket. A repülőgépek olyan kicsik, hogy olyan, mintha egy kisbuszra szállnánk fel. A különleges repülőjáratot azonban sok kritika éri, elsősorban környezetvédelmi szempontból.

Egy repülőgép készül az indulásra Papa Westray repülőterén

Egy repülőgép készül az indulásra Papa Westray repülőterén (Fotó: Wikipédia)

Repülés helyett hajóval is lehetne utazni, igaz, a 20 perces utat olykor háborgó vizeken kell megtenni. Másrészt a járat a Kirkwallba közlekedő gép csatlakozásaként szolgál, ami segít a helyieknek eljutni az Orkney szigetcsoport népesebb településeire.

Korábban szó volt egy híd építéséről is, amely összekötné Papa Westray-t és Westray-t, de eddig még nem kapott engedélyt.

Ha érdekelnek még repüléssel kapcsolatos érdekességek, nézd meg a világ 10 legfurább repterét. 

(Metro)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top