nlc.hu
Utazás

Az újabb hőhullámról Magyarországon

Egy hétig is maradhat még a hőség

Nincs jó híre a meteorológusoknak arról, mikor ér véget az újabb hőhullám.

Szerdán életbe lépett a harmadfokú hőségriasztás, ezen a napon 37 fokot is mértek az országban. Van, ahol párakapukkal és vízosztással enyhítenek a forróságon, több Pest megyei településen pedig vízkorlátozást rendeltek el a nagy hőségben, hogy megelőzzék az újabb vízhiányt. Az RTL meteorológusa azt mondta, jelenleg nem látják a végét a hőhullámnak, szerinte a jövő hét közepéig, második feléig biztos eltart a hőség, és tovább fokozódik az aszály is.

Fiatal nő hűsíti magát nagyerdei ködszínháznál lévő szökőkútnál Debrecenben

Fiatal nő hűsíti magát nagyerdei ködszínháznál lévő szökőkútnál Debrecenben 2022. július 20-án. (Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt)

 Az országos tisztifőorvos akkor rendeli el a legmagasabb, harmadfokú hőségriasztást, ha a napi középhőmérséklet legalább három egymást követő napon eléri vagy meghaladja a 27 Celsius-fokot. A Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) és az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) közös közleményében arra kérte az embereket, hogy 

  • a nagy melegben fokozottan ügyeljenek a folyadékbevitelre, ezen kívül 11 és 15 óra között lehetőség szerint húzódjanak árnyékba
  • a szabadtéren dolgozók, a szabadtéri rendezvényeken szórakozók bő, szellőző ruházattal és naptejjel védjék bőrüket a leégés ellen, a szabadban végzett intenzív fizikai tevékenység, például munkavégzés vagy hosszantartó sportolás ugyanis hőgutát okozhat, és megfelelő kezelés hiányában akár életveszélyes állapot is kialakulhat.
  • sose hagyjanak gyermeket, állatot tűző napon parkoló autóban, ilyen időben akár 70 Celsius-fok fölé is emelkedhet a jármű belső hőmérséklete, és ha valaki napon álló autóban hagyott gyermeket vagy háziállatot lát, akkor hívja a 112-es segélyhívó-számot.
     

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top