nlc.hu
Utazás

Letétet kérnének a Mont Blanc hegymászóitól a temetési és mentési költségekre

Letétet kérnének a Mont Blanc hegymászóitól temetési költségekre

Egy helyi polgármester szerint túl vakmerők, és ennek ára van.

 Az esetleges temetési és mentési költségek fedezését szolgáló 15 ezer eurós (hatmillió forint) letétet követel egy francia település polgármestere a hegymászóktól, miután több tucat önjelölt alpinista vágott neki a Mont Blanc csúcsára vezető útnak dacára a figyelmeztetéseknek, írja az MTI. 

A Saint-Gervais-les-Bains-ből indul a Gouter-útvonal Európa legmagasabb csúcsára, amelynek megmászására a hatósági figyelmeztetések ellenére tucatjával vágnak neki a vállalkozó szelleműek. Az intézkedést bevezető Jean-Marc Peillex helyi polgármester ugyanakkor orosz rulettnek nevezte a vakmerőséget. Tételesen levezetve a letétből tízezer euró a mentési költségeket, ötezer pedig az esetleges temetést fedezné.

Mont Blanc

Fotó: Pixabay

A helyi túravezetők július közepe óta felfüggesztették tevékenységüket a mindenki számára hozzáférhető útvonalon a kőomlások fokozott veszélye miatt. A helyi közigazgatási szervek pedig arra intették az embereket, hogy kerüljék el a térséget. A tartós hőhullám ráadásul még veszélyesebb körülményeket teremtett a hegyen. Peillex szerint önjelölt alpinisták tucatjai fittyet hánytak a figyelmeztetésre. Beszélt arról is, hogy öt román turista rövidnadrágban, sportcipőben és szalmakalappal akart nekivágni a hegycsúcs megmászásának, de még időben visszafordították őket a hegyi rendészek.

Az emberek halállal a hátizsákjukban akarnak helyet mászni. Akkor előlegezzék meg a mentési és temetési kiadásokat, mert az elfogadhatatlan, hogy a francia adófizetőknek kelljen állniuk a számlát

– fogalmazott a polgármester.

Az utóbbi húsz évben a Gouter-útvonalon több mint száz ember halt meg. A csúcsot a Ratti-útvonalon is el lehet érni a Mont Blanc olasz oldaláról Courmayeur felől, de ezt az ösvényt kevésbé használják.

Roberto Rota, Courmayeur polgármestere közölte, hogy nem tervezi korlátozni a hegycsúcs megmászását, letét követelését szürreálisnak nevezte. Azt mondta, a hatóságok legfeljebb figyelmeztethetik az embereket az útvonalakon uralkodó nehéz körülményekre.

A biztonság kérdése fokozottan előtérbe került az idén nyáron a hőhullám és a Marmolada északi lejtőjén bekövetkezett jégomlás miatt, amely tizenegy ember életét követelte július elején. Az észak-olaszországi Dolomitok legmagasabb hegycsoportja településeinek polgármesterei biztonsági megfontolásokból lezárták a térséget, de hegymászók ennek ellenére megpróbálkoztak a tilalom kijátszásával. A Monte Cervinóra vezető ösvényt például csütörtökön ideiglenesen le kellett zárni, miután tizenhárom hegymászót mentettek ki egy földcsuszamlás nyomán.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top