nlc.hu
Utazás

Útlevele miatt nem repülhetett lányaival egy brit anya

Nem engedték fel kislányaival a repülőgépre az édesanyát

Ez a történet jó példa arra, miért érdemes tájékozódni az utazási feltételekről.

Egy kilenc- és tizenegy éves lány édesanyjuk nélkül repült Spanyolországba, miután a Ryanair nem engedte fel a gépre a nőt a brexit utáni bevezetett új szabályok miatt. Bár Kate Barke útlevele csak 2023 februárjában jár le, de mivel azt több mint tíz éve állították ki, az EU-ba való utazás előtt az okiratot meg kell volna újíttatnia, írja az Index

Szerencsére velük utazott a gyerekek nagynénje is, így nem kellett kísérő nélkül repülniük, később pedig az édesanyjuk is utánuk tudott repülni, ugyanis sürgősségi eljárással elintézte, hogy új útlevelet kapjon.

A Ryanair egyik gépépre szállnak fel az utasok

Fotó: Pixabay

Kate Barke ettől függetlenül nem volt boldog, elmondása szerint nagyon kevés támogatást kapott ebben a stresszes helyzetben. „A rendszer hibás. Ha az utasfelvételnél csak az útlevél lejárati dátumát kell megadni, miközben valójában a kiállítási dátum az, amelyet a felszálláskor ellenőriznek, akkor a légi közlekedési ágazatnak komoly változtatásokat kell végrehajtania” – tette hozzá. 

A Ryanair arra kéri a brit utasokat, hogy ellenőrizzék, hogy az útlevelük megfelel az EU-ba való belépés két feltételének, vagyis a kiutazás napján az útlevél legyen kevesebb mint tízéves, a visszaút tervezett napján pedig még legalább három hónap legyen lejáratig, és állításuk szerint az első szabály megsértése esetén is van lehetőség a becsekkolásra.

A brexit miatt a Nagy-Britanniába utazó uniós polgárokra is más szabályok vonatkoznak, már nem használhatják személyi igazolványukat a beutazáshoz.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top