nlc.hu
Utazás

Durva drágulások Olaszországban

100 százalékos rezsiköltség-emelkedés várja a nyaralásból hazatérő olaszokat

Iszonyúan megdrágul az élet Olaszországban szeptembertől, a britek is brutális rezsiszámlákra számítanak.
fűtés

Száz százalékos rezsiköltség-emelkedés várja a nyaralásból hazatérő olaszokat, és tovább emelkedik az élelmiszerek, a tömegközlekedés és a tankönyvek ára is – írja az MTI a La Repubblica című napilapra hivatkozva. Az energiaszolgáltatásért felelős hatóság (Arera) adatai szerint a földgáz ára októbertől újabb 100 százalékkal emelkedik.

Az élelmiszerárak újabb növekedése már szeptembertől várható, és az előrejelzések szerint az olaszoknak mintegy 10 százalékos drágulással kell számolnia.

A családoknak külön terhet jelent az iskolakezdés: a tankönyvek és iskolaszerek ára legalább 3 százalékkal, a tömegközlekedésre fordított költségek akár 13 százalékkal emelkedhet.

Az Unione Consumatori fogyasztóvédelmi szövetség úgy számol, hogy ősszel a családokat több mint 2 ezer euró, vagyis 800 ezer forint többletkiadás terhelheti.

Brutális rezsiszámlák a briteknél is

A legújabb számítások szerint jövőre több, mint 6 ezer fontra (átszámítva mintegy 2 millió 850 ezer forintra) rúghat az éves rezsiköltsége a brit családoknak, ami ötször több az idei márciusi 1200 fonthoz (570 ezer forinthoz) képest – írja a Bors. Az emberek attól félnek, hogy nem tudják majd kifizetni a hirtelen megnövekedett számlákat, ezért sok családnál sötét lesz a karácsony.

A brit infláció utoljára 40 éve volt ilyen magas, mint most (több, mint 10 százalék), emiatt a családoknak közel 550 fonttal (260 ezer forinttal) kerül többe a bevásárlás éves szinten, mint tavaly.

Kiemelt kép: illusztráció, iStock

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top