Utazás

Balaton Wine&Gourmet: grandiózus gasztroünnep Veszprémben

Szeptember 29. – október 2. között rendezik meg a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program legnagyobb szabású gasztronómiai eseményeként a Balaton Wine&Gourmet rendezvénysorozatot. A Veszprémvölgy egyedülálló környezetében négy napon át tartó, a minőségi ételeknek és italoknak szentelt ünnepen a régió legjobb éttermei és borászatai mutatkoznak be. A közönségprogramok mellett szakmai workshopok, mesterkurzusok, valamint két vendégország, Japán és Spanyolország kulináris különlegességei várják az idelátogatókat.

Illatok, ízek, élmények a Veszprémvölgy árnyas, nyárvégi ligetének fái között: 2022 szeptember 29. – október 2. között rendezik a régió valaha volt legnagyobb gasztronómiai eseményét, a Balaton Wine&Gourmet-t.

Balaton Wine&Gourmet: grandiózus gasztro ünnep Veszprémben
 
A négynapos kulináris fesztivál programjait sajtóeseményen jelentették be a szervezők. Az eseményen részt vett Porga Gyula, Veszprém Megyei Jogú Város polgármestere, Károlyi Zsuzsanna, a rendezvénysorozat kiemelt szponzora, az E.ON Hungária Csoport márka és marketing vezetője, Müller Mihály, a Veszprém-Balaton 2023 Zrt. sajtófőnöke, Csapody Balázs, a Kistücsök Étterem tulajdonosa, a Pannon Gasztronómiai Akadémia elnöke, Dobosi Győző, borász, a Balatoni Borrégió elnöke, Balatonbor projektfelelős, a Balatoni Kör borászati szekciójának vezetője, Mészáros Zoltán, a Balaton Wine&Gourmet ügyvezető igazgatója, Tungli Péter, a Balaton Wine&Gourmet programigazgatója, valamint a rendezvény házigazdája, Gianni Annoni.
 
A Balaton Wine&Gourmet a Veszprém-Bakony-Balaton régió kulináris örökségét, borászati hagyományait és étkezési kultÚrájának egyre izgalmasabb jelenét mutatja be mindazoknak, akik egy, vagy akár több kellemes napon át szeretnének elmerülni a térség ételeinek és italainak világában. Mindezt a Veszprémvölgy egyedülállóan csodás természeti és épített környezetében: árnyas lombok alatt, a Séd patak partján, a Jezsuita Rend által a 18. században épített templom és romkert természetes díszletében, ahol valódi értelmet kap a környezettudatos, fenntartható gasztronómiai és életszemlélet. 

Balaton Wine&Gourmet: grandiózus gasztro ünnep Veszprémben
 
A hiánypótló és hagyományteremtő céllal induló gasztroünnepen a régió legjobb és legizgalmasabb éttermei, valamint borászatai jelennek meg, hogy megmutassák sokszínűségüket a hazai és külföldi ínyenceknek. A Balaton Wine&Gourmet egyben a régió egyetlen „terrior” szemléletű borászati fesztiválja is lesz, ahol mind a hat balatoni borvidék és az összes borászati irányzat – azaz a hagyományos, az újhullámos, a biodinamikus és a natúrbor – egyszerre jelenik meg.

A helyi és országos kiállítók mellett a konyhaművészet és az italok világában nagyhatalomnak számító nemzetek is meghívást kapnak a tervek szerint évről évre visszatérő rendezvényre. Idén Spanyolország, valamit Japán konyhája és italkultúrája mutatkozik be. 

Balaton Wine&Gourmet: grandiózus gasztro ünnep Veszprémben

Kiemelkedve a hagyományos gasztronómiai fesztiválok közül, A Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa által támogatott Balaton Wine&Gourmet a gazdag közönségprogramok – nagyszínpadi látványbemutatók, vezetett kóstolók és minőségi kiállítók – mellett szakmai programokat, hazai és külföldi szakemberek, Michelin-csillagos séfek, valamint meghívott szakértők közreműködésével tartott workshopokat, mesterkurzusokat is kínál, amelyek az étel-ital kultúrán túlmutató, ahhoz tágabban kapcsolódó témákat is elemeznek.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top