nlc.hu
Utazás

A Fácánok szigete félévente gazdát cserél

Ez az aprócska európai sziget félévente gazdát cserél

A Fácánok szigete egy aprócska sziget Spanyolország és Franciaország határán, amelynek tulajdonjoga félévente váltakozik a két ország között
A Fácánok szigetének látképe a spanyol oldalról.

A Spanyolország és Franciaország közötti természetes határon, a Bidasoa folyónál fekvő Fácánok szigete egy elhagyatott, néhány fával és bokorral tarkított földdarab. Első ránézésre senki sem mondaná meg, hogy meglehetősen érdekes története és politikai státusza van.

Bár már semmi nyoma nincs, de több száz évvel ezelőtt itt ért véget végül a Spanyolország és Franciaország közötti harmincéves háború. A két ország legfontosabb méltóságai ezen a szigeten tárgyaltak, miközben a Bidasoa két oldalán összegyűltek a hadseregeik, arra az esetre, ha a dolgok rosszul alakulnának. A megbeszélés nem volt zökkenőmentes, de 11 évvel és 24 csúcstalálkozóval később végül megszületett a megállapodás, a Fácánok szigete pedig a világ legkisebb kondomíniumává vált a két nemzet közös fennhatósága alatt.

Amikor Franciaország és Spanyolország úgy döntött, hogy véget vetnek a hosszú háborúnak, a Fácánok szigete a tartós béke metaforája lett.

XIV. Lajos francia király az apró földdarabon vette feleségül IV. Fülöp spanyol király lányát, Mária Teréziát, aminek emlékére impozáns szobrot emeltek a sziget közepén, és ami a legfontosabb, elhatározták, hogy ettől kezdve a két ország egy évből hat hónapig közös felügyeletet gyakorol a terület felett.

A mérföldkőnek számító megállapodás megkötése, 1660 óta a Fácánok szigete minden év február 1-jétől július 31-ig Spanyolországé, az év másik felében pedig Franciaországé. Látogatókat csak ritka alkalmakkor engednek a szigetre, például a kétévente megrendezett átadási ünnepségen, vagy ritka örökségvédelmi túrák alkalmával. Ezen kívül a spanyolországi Irun és a franciaországi Hendaye önkormányzatának alkalmazottai hathavonta mennek a Fácánok szigetére takarítási és kertészeti munkálatokat végezni.

Forrás: odditycentral.com

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top