nlc.hu
Utazás

Valószínűleg nem lesz 480 forintos benzin 2023-ban

Szinte biztos, hogy jövőre már nem lesz 480 forintos benzin

„Elfogyott a hatósági áras 95-ös” – tudatják a tankolásra várakozókkal egy vecsési benzinkúton, a jelenség azonban cseppet sem egyedi.
Tankolás

Emiatt itt, és minden érintett benzinkútnál csak piaci áron lehet tankolni. Mióta bevezették az üzemanyagárstopot, egymást érik az ilyen, és ehhez hasonló fotók és videók a közösségi oldalakon, és az RTL Híradó értesülése szerint a korábbinál is gyakrabban találkozhatunk majd a jelenséggel.

Ennek oka, hogy a napokban elfogadott uniós olajsapkára fenyegetéssel reagáltak az oroszok, ami veszélybe sodorhatja a hazai benzinárstopot. „Ha direktben lefordítom az orosz fenyegetést, abba bele lehet azt látni, hogy ezen döntésnek a retorziójaként akár Magyarország felé is korlátozzák vagy leállítják az oroszok az olajszállításokat a Barátság kőolajvezetéken keresztül” – mondta a Híradónak Weinhardt Attila, a Portfolio elemzője.

A tengeri szállítás folyamatát biztosító cégeken keresztül arra kényszerítik Oroszországot, hogy hordónként legfeljebb 60 dollárért adjon el nyersolajat, a cél pedig az, hogy az oroszok ne tudják manipulálni a piaci árakat. „Ne tudják a kínálatnak a visszafogásával ugyanazt eljátszani, mint amit a gázpiacon eljátszottak a nyári hónapokig, hogy nagyon durván visszafogták az Európába irányuló szállítást és ezzel az egekbe hajtották a gázárakat” – fejtette ki bővebben az intézkedés értelmét Weinhardt Attila.

Fontos tudni, hogy a Magyaroroszágon alkalmazott üzemanyagárstop feltétele a százhalombattai finomító működése mellett éppen a Barátság kőolajvezeték zavartalan működése, mivel az itthon előállított üzemanyagok nagyjából 70 százaléka orosz olajból készül. A közelmúltban többször is elhangzott, hogy az üzemanyagárstop csak a megfelelő hazai előállítás esetén tartható fenn, ami a kormányzati kommunikációt ismerők szerint azt jelzi, hogy megkezdték a közvélemény felkészítését az árstop eltörlésére.

Fotó: Getty Images

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top