nlc.hu
Utazás

Szigorúbban bünteti a gyorshatjtást az osztrák kormány

Akár az autójukat is elveszíthetik, akik száguldoznak Ausztriában

A végleg elkobzott kocsikat elárverezik, a bevétel pedig a közúti közlekedésbiztonsági alapba és a helyi önkormányzthoz kerül.

Az osztrák kormánynál betelt a pohár. Több, száguldozó sofőr miatt bekövetkezett baleset után úgy döntött, kemény szabályozást vezet be: elkobozzák a gyorshajtók kocsiját. A véglegesen elkobzott autókat elárverezik – írta meg a Telex.

Gyorsan hajtó autó, ami körül elmosódnak az éjszakai fények,

Fotó: Pixabay

A hírportál a Standard tudósítására hivatkozva számolt be az új törvénycsomagról, melyet Leonore Gewessler klímaminiszter jelentett be. A szabályozás lényege, hogy ha valaki 60 km/órával gyorsabban megy, mint a városi sebességhatár értéke (50 km/óra) – azaz 110-zel vagy annál többel zúz a városban –, vagy 70 km/órával gyorsabban, mint az autópályán megengedett legnagyobb sebesség, azaz 200-nál többel, annak két hétre lefoglalják az autóját. A miniszter szerint ilyen sebességnél egyik vezető sem képes már kontroll alatt tartani a járművet. Mint fogalmazott,

„Van az a sebesség, amikor az autó fegyverré válik.”

A lefoglalás idején megnézik, történt-e már hasonló esete az illetőnek. Ha igen, akkor a gyorshajtó búcsúzhat az autójától. Már az első esetnél véglegesen elkobozzák a kocsit, ha a gyorshajtás városban nyolcvannal vagy a sztrádán kilencvennel haladja meg a megengedett legnagyobb sebességet, illetve ha valaki 220-nál gyorsabban megy az autópályán.

A miniszter becslése szerint a jogszabály évente 400-450 sofőrre fog lesújtani. Szerinte az extrém száguldás hívei számára az autó „szent tárgy”, így jelentős visszatartó ereje lesz annak, ha ezt véglegesen elvehetik tőlük.

A véglegesen elkobzott autókat árverésre bocsátják. A bevétel 70 százaléka a közúti közlekedésbiztonsági alapba, 30 százaléka az illetékes önkormányzathoz kerül. 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top