nlc.hu
Utazás

780 kilométer magasból fotózták le a Balatont

Ilyen a Balaton 780 kilométer magasból

A lenyűgöző fotót a Sentinel-2 műhold készítette.

Megörökítették a „magyar tengert”, de nem akárhogy és nem is akárki. A Balatonról a Sentinel-2 műhold készített felvéltelt a napokban. A december 3-án publikált fotón 780.000 méter magasból látszik a magyar tenger – írta meg a 24.hu.

A Sentinel-2 műhold felvétele a Balatonról.

(Fotó: Twitter / DG DEFIS )

A felvételt az Európai Bizottság védelmi ipar és űriparért felelős  szervezeti egysége osztotta meg a Twitteren. 

Az Európai Unió és az Európai Űrügynökség (ESA) programja részeként az első Sentinel-2 műhold már 2015 óta üzemel, a másodikat (Sentinel-2B) pedig 2017-ben állították pályára. 

Mint az az Űrvilág űrkutatási hírportál korábbi cikkéből kiderül, az azonos felszereltségű Sentinel-2 műholdak fedélzetén egy innovatív, akár 10 m-es felszíni felbontásra képes, 13 látható és infravörös színben érzékeny kamera (Multi-Spectral Instrument, MSI) működik. A felvételek 290 km széles sávokban készülnek.

Az azonos alakú, 780 km körüli magasságban húzódó pólusközeli napszinkron pályán, mindig a Föld átellenes oldalai fölött keringő műholdpáros tagjai viszonylag rövid visszatérési időt garantálnak egy-egy terület leképezéséhez.

A Copernicus program nyílt adatpolitikájának köszönhetően pedig a Sentinel-2 mérései is szabadon hozzáférhetőek. Számtalan alkalmazásra használják ezeket, a mezőgazdaságtól kezdve a szárazföldi és vízi környezet megfigyelésén át a katasztrófahelyzetekben (például árvizek, erdőtüzek esetén) nyújtandó segítségig.

Noha egészen más szempontból volt érdekes, idén szeptemberben egy férfi készített különös fotót a Balatonról Fonyódon. A MetFigyelő közösségi oldalán megosztott felvételen úgy néz ki, mintha szétnyílt volna az ég a „magyar tenger” felett.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top