nlc.hu
Utazás

Magyar járatokat is érint a brit határőrök sztrájkja

Magyar repülőjáratokat is érint a brit határrendészek sztrájkja

Késésekre kell számítani.
heathrow

Pénteken több nagy brit repülőtéren sztrájkolni kezdtek a határrendészeti dolgozók, miután a kormány nem teljesítette béremelési követelésüket – írta meg a 24.hu.

A munkabeszüntetés a teljes ünnepi időszakra kiterjed, így a brit belügy a szokásosnál hosszabb várakozási időre, késések, fennakadások lehetőségére figyelmeztette a Nagy-Britanniába készülő utazókat.

A brit határrendészet végzi a határátkelőkön – a repülőtereken, a kikötőkben és a nemzetközi forgalmú pályaudvarokon – az útlevelek ellenőrzését. A Brexit óta ugyanakkor különösen nagy nyomás helyeződik rájuk, mert az Európai Unió területéről érkező utazókra is ugyanazok az előírások vonatkoznak, mint egy harmadik országbelire, ami hosszabbá teszi az ellenőrzés folyamatát.

A sztrájkok a két kisebb londoni repteret, a Luton és Stansted repülőtereket – amelyekre a magyar repülők nagy része érkezni szokott – nem érintik. Munkabeszüntetés várható viszont London két másik, nagyobb repülőterén, Heathrow-n és Gatwicken, ami problémát okozhat a Budapestről repülőknek.

A londoni reptereken kívül sztrájkolni fognak december 23. és 26., valamint 28. és 31. között Birmingham, Cardiff, Glasgow és Manchester repülőterein, valamint a dél-angliai Newhaven kikötőben.

A BBC szerint pénteken, a sztrájk első napján az érintett repülőterekre csaknem 1300 járat érkezik negyedmillió utassal. A sztrájk teljes időszakában várhatóan kilencezer gép száll le ezeken a repülőtereken, 1,8 millió utassal a fedélzetén.

A londoni belügyminisztérium más kormányzati ágazatban dolgozókat csoportosított át a feladatra, ugyanakkor azt kéri, hogy az Egyesült Királyságba készülők ellenőrizzék a járataik indulását.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top