nlc.hu
Utazás

Egyedülálló anyák is körbejárhatják a világot

Ezzel a módszerrel az egyedülálló anyák is körbejárhatják a világot

Libryia Jones IT-projektmenedzser szeretné, ha minden egyedülálló szülő tudná: „Nem vagy földönfutó, ha gyerekeid vannak, akár utazhatsz is velük. Csak logisztika kérdése.”  

Libryia Jones egy egyedülálló anya és világutazó, aki már harminckét országban járt (köztük Dél-Afrika, Kolumbia és Thaiföld a kedvencei), társalapítója a Wandering Moms egyedülálló szülők utazási csoportjának. Az egész egy hat nő közti villásreggelin kezdődött, majd huszonötezer fős online közösséggé nőtte ki magát.

Jones és a társaság másik alapítója, Tanai Benard-Turner eredetileg a Nomadness Travel Tribe nevű, színesbőrűek utazási csoportjának tagjai voltak. Benard-Turner áthaladt Atlantán, és szüksége volt egy helyre, ahol megalhat, ezért megkérdezte a csoport tagjait, van-e valakinek egy üres kanapéja. Jones gyorsan válaszolt neki: „Egy egész szobám is van, ahol elalhatsz.” Jones azt mondja, ennek a közösségnek köszönhetően a világon mindenhol vannak barátai – írja a Yahoo.com.

Később sokat töprengtek együtt a gyerekekkel való utazás kihívásain, és Benard-Turner azt javasolta, hogy szervezzenek egy információs villásreggelit az érintett anyáknak. Hogy megosszák fényképeiket kalandjaikról és utazási tippjeikről, Jones létrehozott egy Facebook-oldalt, és a Wandering Moms nevet adta neki. „Az volt a vágyunk, hogy létrehozzuk ezt a fórumot, ahol oktathatjuk, támogathatjuk és bátoríthatjuk a nőket, hogy megmutathassák gyermekeiknek a világot, de biztonságos térré változott a hasonló gondolkodású emberek számára, akik utazni, külföldre költözni vagy csak lassítani szeretnének a családjukkal – magyarázza Jones.

Jonesék szeretnének segíteni az egyedülálló szülőknek (a statisztikák szerint minden negyedik családnak) leküzdeni mind az anyagi, mind a lelki akadályokat. „A szülőket leginkább az foglalkoztatja, hogy miként engedhetik meg maguknak ezt a gyerekekkel. A második a biztonságos utazás kérdése” – mondja az asszony. Persze az utak megszervezése és tervezése, valamint hosszabb utak esetén a gyerekek iskoláztatása is külön kérdés. A duó azon is dolgozik, hogy eloszlassa az ismeretlentől való irracionális félelmeket, teszi hozzá Jones, aki egy egész éven át úton volt az akkor tizenkét éves lányával. Mint mondja, ez sokkal többet adott nekik, mint egy tipikus egyhetes vakáció, hiszen jobban el tudtak merülni a helyi kultúrában. 2016 nyarától 2017 nyaráig Csehországon, Thaiföldön, Dél-Afrikán és Kolumbián keresztül utaztak. Lánya ezallatt távoktatással folytatta iskoláit. „Ez igazán nagy kihívás volt. Hiányoztak a barátai, és eléggé elszigeteltnek érezte magát. De a mai napig – tizennyolc éves – azt mondja, hogy ez az egyik legjobb élmény, amit élete során átélt.”

„Fontos, hogy el tudj távolodni a mindennapi környezetedtől” – mondja Jones. „Amikor egy teljesen új közegbe helyezed magad, másképpen kezdesz el gondolkodni a dolgokról. A régi problémák például teljesen más színben tűnnek fel, és új megoldások születnek. És egymáshoz is partnerként tudunk kapcsolódni a gyermekünkkel, hiszen együtt fedezzük fel a világot.”

 „A boldog nők a legjobb anyák” – tartja Jones, ennek fényében évente egy olyan utazást is szerveznek, amiből szándékosan kimaradnak a gyerekek, hogy az anyák pihenhessenek. A Wandering Moms eddig tizenegy országos és nemzetközi utazást szervezett, a legnagyobbon negyvenkét anya vett részt.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top