nlc.hu
Utazás

Táncolásért kaptak 10 és fél év börtönt Iránban

Táncra perdültek Teherán főterén, 10 és fél év börtönre ítélték őket

Astiyazh Haghighi és Amir Mohammad Ahmadi csak egy aranyos táncos videót vettek fel a teheráni Szabadság téren, de a hatóságok brutális büntetéssel sújtották őket.
Tánc Teherán főterén

A blogger páros, Astiyazh Haghighi és Amir Mohammad Ahmadi súlyos erkölcs elleni vétséget követett el azzal, hogy táncra perdültek a teheráni Szabadság téren. A 21 és 22 éves korú fiatalok a táncukkal tiltakozni akartak az iráni kormány ellen, csatlakozva a Mahsi Amini nagy visszhangot kapó halála után kezdődő országos tüntetéssorozathoz. A 22 éves Amini rendőrségi fogságban hunyt el, és azért vitték be, mert nem az elvárások szerint takarta el a haját az utcán – írja a brit Mirror.

Haghighi és Ahmadi letartóztatása még tavaly novemberben történt, és a börtönbüntetés mellett két évre eltiltották őket az internet használatától, valamint attól is, hogy elhagyják Irán területét. A vád szerint nemcsak erkölcsi törvényeket szegtek, hanem a nemzetbiztonságot veszélyeztették azzal, hogy propagandát terjesztettek. Iránban mindennaposnak számít a tüntetők letartóztatása, megkínzása és brutális megbüntetése, az Amnesty Internation szerint az ország igazságügyi rendszerének működése erősen aggályos.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top